Publicat pe Lasă un comentariu

CUM INGRIJIM CALA (ZANTEDESCHIA)? SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

cala 1

Cala, originara din zona tropicala a Africii de Sud, este o planta de apartament. Amplasata la fereastra, Cala atrage prin florile deosebite, colorate in alb, roz, galben sau violet inchis. Numele acestei plante se trage din limba greaca, insemnand “frumos”. Pe de alta parte, numele “Zantedeschia” este dedicat botanistului Italian Giovanni Zantedeschi, care a descoperit in secolul 18  aceasta planta.

Amplasare:

Vara poate fi asezata  in gradina, daca temperatura este indeajuns de ridicata iar in celelalte anotimpuri este de preferat sa o tineti in casa, apropape de o fereastra. Cala prefera un loc luminous, fara soare direct. Temperatura ideala la care Cala se adapteaza este de 14-16 grade C. Daca se depaste aceasta temperatura, stropiti frunzele Calei cu apa dedurizata.

Udare:

se recomanda udarea cu regularitate, la aproximativ 3-5 zile, in perioada in care se astepta inflorirea. Dupa disparitia florilor, reduceti drastic udarea pana cand frunzele se usuca. Cu ajutorul hidrogranulelor Pokon, vei asigura drenarea apei, deoarece nu suporta excesul de apa la radacina. Conservati planta in pamant uscat pana in noiembrie pentru a avea o perioada de repaus vegetative.

Fertilizare:

in intervalul de crestere (ianuarie-martie), de 2 ori pe luna este benefic sa se aplice Ingrasamantul pentru plante cu flori Pokon, care asigura o crestere optima a plantelor si o inflorire abundenta. Fertilizarea trebuie oprita in perioada de repaus (iarna)

Transplantare:

se face anual in luna noiembrie. Pentru aceasta operatiune, trebuie sa folositi un pamant care asigura cresterea si  dezvoltarea optima a plantei. Noi va recomandam Pamantul universal Pokon. Este important sa purtati manusi cand transplantati deoarece frunzele Calei sunt otravitoare.

Inmultire:

se face prin despartirea tufei. Pentru aceasta, aveti nevoie de un ghiveci si pamant Pokon. Dupa plantare, nu uitati sa udati!

Recomandari Trias:

  • Atentie la temperaturile scazute deoarece cala poate fi afectata;
  • Pentru stimularea infloririi este bine ca frunzele ingalbenite sa se indeparteze;

cala - zantedeschia

 

Va asteptam in Magazinele Trias pentru mai multe detalii despre Cala!

Lasă un răspuns