Publicat pe Lasă un comentariu

CRIZANTEMA, REGINA FLORILOR DE TOAMNA. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS.

Featured Video Play Icon

CRIZANTEMA, cunoscuta si drept <regina florilor de toamna>, simbol al acestui anotimp, este o superba planta ornamentala, extrem de populara datorita frumusetii si varietatii sale. Originare din Asia, CRIZANTEMELE sunt plante erbacee perene, ce cresc grupate in forma de tufa; majoritatea soiurilor sunt plante anuale.

CRIZANTEMELE decoreaza superb gradini, balcoane si terase prin florile divers colorate, prezente din septembrie si pana tarziu in decembrie. Initial, florile acestei plante erau exclusiv galbene, motiv pentru care, atunci cand Crizantema a fost adusa in Franta in secolul XVII, a fost numita <fleur d’or> sau <floarea de aur>. Mai tarziu, au fost dezvoltate numeroase soiuri, avand culori si forme variate, ceea ce a dus la popularitatea acestor flori in toata Europa si, apoi, in intreaga lume.

CRIZANTEMA, REGINA FLORILOR DE TOAMNA.

INGRIJIRE CRIZANTEMA:

Pe langa frumusete, CRIZANTEMELE sunt recunoscute pentru rezistenta lor. Pentru a le mentine in cea mai buna forma, este important sa urmam doar cateva sfaturi de ingrijire, oferite de catre Traian Saplacan (Floraria Trias):

AMPLASARE:

Crizantemele iubesc lumina, asa ca asigura-te ca le plasezi intr-un loc bine luminat – macar cateva ore pe zi. Evita expunerea directa la soare arzator.

Pentru ca prefera curentii de aer, plantele pot fi dispuse pe balcoane deschise, terase acoperite sau descoperite sau scoase din ghiveci si plantate in gradina.

Aceste flori se simt foarte bine la temperaturi mai reci, ceea ce le face ideale pentru toamna.

Pregatirea pentru iarna:

  • putem lasa afara Crizantemele la ghiveci pana la finalul lunii decembrie, dupa care trebuie mutate in interior pe perioada iernii, unde le udam rar;
  • nu te speria daca vor pierde florile si frunzele, este normal sa intre intr-o perioada de repaus;
  • la finalul lunii decembrie, se tund varfurile tuturor ramurilor, sa ramana doar tulpinile lemnificate;
  • in zonele cu ierni foarte reci, Crizantemele plantate in gradina trebuie protejate cu un strat de paie sau folie inainte de venirea gerului.

SUBSTRAT SI UDARE:

Crizantemele prefera un sol bine drenat, cu o compozitie bogata in materie organica. In acest sens, recomandam pamantul de flori POKON universal.

Udam Crizantemele regulat (saptamanal), dar fara a le inunda, pentru ca rezista o perioada si fara apa (putem pleca linistiti in concediu). Ideal este sa mentinem solul usor umed si sa evitam ca radacinile sa ramana mult in apa statuta.

INMULTIRE:

Crizantema se inmulteste cel mai usor prin butasi de la planta mama sau prin divizarea tufei.

CRIZANTEMA, REGINA FLORILOR DE TOAMNA.1

 

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

  • Pentru a sprijini inflorirea continua, nu uita sa indepartezi florile uscate, astfel incat sa nu le mucegaiasca pe cele ce abia infloresc; acest lucru va permite plantei sa isi concentreze energia in dezvoltarea de noi flori si, implicit, sa pastreze aspectul frumos al plantei.
  • Protejarea de daunatori: Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze, putregaiului si fainarii. Monitorizeaza atent planta pentru a detecta din timp eventuale infestari sau daunatori. Utilizeaza tratamente fitosanitare adecvate (insecticide si fungicide) pentru a le combate.
  • Crizantemele la ghiveci cresc intr-o cantitate limitata de pamant, deci apreciaza hranire suplimentara. Pentru o inflorire abundenta si de durata pentru Crizantema, se recomanda sa se faca fertilizare o data pe luna in perioada de crestere si inflorire cu ingrasaminte pentru plante decorative prin florisau se pot utiliza batoane de fertilizare cu eliberare lenta pentru plante cu flori.

CRIZANTEMA, REGINA FLORILOR DE TOAMNA 3.

 

CRIZANTEMELE sunt flori versatile, disponibile intr-o gama larga de culori si forme, ceea ce le face potrivite atat pentru a decora singure balcoane si terase, cat si pentru aranjamente florale in gradini. Cu putina grija, aceste minunate flori vor aduce o frumusete rafinata si un farmec special in casa si gradina, dar mai ales bucurie in suflet.

Asadar, vino sa-ti alegi CRIZANTEMELE favorite sau alte FLORI DE TOAMNA in florariile Trias sau online.

Lasă un răspuns