HORTENSIA este o planta cu flori ce incanta privirile si aduce o frumusete deosebita in orice spatiu exterior: balcon, terasa si gradina. Cu florile sale minunate, in culori vibrante, HORTENSIA este una dintre cele mai iubite si mai populare flori ornamentale din lume.
HORTENSIA este insa mai mult decat o planta cu flori superbe, ea are semnificatii puternice in diferite culturi, fiind asociata cu iubirea, bunastarea si recunostinta. In China si Japonia, este considerata aducatoare de noroc si prosperitate.
In acest articol de blog Floraria Trias, vom explora universul fascinant al HORTENSIEI:
– vom descoperi unde isi are originea;
– care sunt varietatile principale;
– vom invata de la Ciprian Saplacan (Floraria Trias) cum sa avem grija de ea, pentru a ne bucura de frumusetea sa oriunde o amplasam, in gradina sau pe terasa, in ghiveci.
HORTENSIA, cunoscuta stiintific sub numele de Hydrangea, este originara din Asia si America de Nord. A fost adusa in Europa in secolul XVIII si a devenit rapid populara in gradinile aristocratilor, fiind numita HORTENISA din denumirile latine <hortus> (gradina) si <angere> (a produce), adica <planta care produce in gradina>.
Hortensia (Hydrangea) este un gen ce cuprinde 70-75 de specii de plante florifere din familia Saxifragaceae. Majoritatea sunt arbusti cu inaltimea de 1-3 m, unele cresc sub forma de arbori de talie mica, iar altele sunt liane ce ajung pana la 30 m inaltime. Pot avea frunzisul persistent sau caduce. Toate speciile din zonele temperate au frunzele cazatoare. Sunt plante ornamentale des intalnite in gradini si parcuri, ca exemplare izolate sau in grupuri. Denumirea genului “Hydrangea” provine din limba greaca si inseamna “vas cu apa”, facand referire la forma capsulelor de seminte.
Hortensiile infloresc de primavara devreme, pana toamna tarziu. Prezinta doua tipuri de flori: mici (prezente in centrul inflorescentei) si mari (cu sepale voluminoase, divers colorate). Majoritatea speciilor au flori de culoare alba, unele specii isi schimba culoarea florilor in functie de pH-ul solului.
SPECII SI VARIETATI DE HORTENSIA:
De-a lungul timpului, HORTENSIA a fost cultivata in diverse varietati, fiecare dintre acestea avand caracteristici si frumusete distincte, cele mai cunoscute fiind:
- HYDRANGEA MACROPHYLLA:
- cunoscuta drept Hortensia de gradina sau Hortensia cu frunze mari;
- este varianta cea mai des intalnita si cea mai apreciata, originara din China si Japonia;
- are flori bogate, de obicei in nunate de roz, albastru, mov si alb;
- planta atinge 1-2 metri inaltime.
- HYDRANGEA ARBORESCENS:
- cunoscuta drept Hortensia arbust;
- este o specie nativa din America de Nord, ce creste de 1,5-3 m inaltime;
- frunzele plantei sunt ovale, iar inflorescentele sunt globuloase, de 5-10 cm, si au culoare alba.
- HYDRANGEA PANICULATA:
- specie originara din China si Japonia;
- planta are flori albe sau roz, dispuse sub forma unor conuri;
- creste ca arbust de talie mare, 2-3 metri inaltime.
INGRIJIRE HORTENSIA:
Este foarte important sa respecti cateva sfaturi esentiale de amplasare si de ingrijire a Hortensiei, pentru a-i asigura o crestere sanatoasa si o inflorire abundenta:
AMPLASARE:
Hortensia prefera un loc luminos, dar fara expunere directa la soare puternic, mai ales pe timpul verii. Daca optezi pentru dispunerea sa in gradina, ai grija sa fie la semi-umbra unor copaci sau a cladirii, care sa o protejeze de soarele de amiaza.
Hydrangea se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. In zonele cu ierni geroase, acopera Hortensia cu un strat gros de paie sau folie, pentru a proteja planta de inghet.
SUBSTRAT SI UDARE:
O conditie extrem de importanta pentru Hortensia este pamantul de flori: in mediul ei natural, planta creste intr-un sol acid, bogat in substante nutritive, bine drenat. Asadar, pentru a se putea adapta in ghiveci / in gradina ta si pentru a inflori, trebuie sa-i oferi pamant special pentru Hortensii de la Pokon, singurul care va oferi conditiile de care aceasta planta cu flori are nevoie.
Hortensia iubeste apa, deci trebuie sa te asiguri ca solul este mereu reavan, dar nu excesiv de ud (ca sa nu putrezeasca radacinile). De obicei, udarea se face saptamanal primavera si toamna, iar vara, daca temperatura trece de 28-30 grade C, udarea se poate face zilnic.
INMULTIREA se poate face prin butasire (februarie – mai) sau prin divizarea tufei.
SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:
Hortensiile au nevoie de fertilizari regulate pentru a creste sanatoase si a face mereu flori superbe. In acest sens, se recomanda aplicarea de ingrasamant in perioada de inflorire (martie – octombrie) – poti alege intre:
- fertilizant lichid pentru plante cu flori Pokon – se pun 10ml la 1 litru apa de udare;
- fertilizant conuri Pokon pentru plante de terasa si gradina – se infig in pamant si elibereaza treptat substante nutritive, hranind planta pentru 6 luni.
Atentie! Florile de Hortensia – Hydrangea nu se taie si nu se indeparteaza, pentru ca aceasta nu va mai inflori abundent, ci se lasa sa se usuce si sa cada de la sine. Se intervine prin taieri doar pentru eliminarea partilor uscate sau afectate.
Vino in florariile Trias sau comanda online superbe Hortensii sau alte flori de terasa si gradina, care iti vor transforma spatiile exterioare in oaze de frumusete printr-o explozie de culoare si bucurie.