PALMIERII sunt asociati in general cu vacanta si destinatii exotice, dar putem aduce acest sentiment de relaxare si buna dispozitie in propria casa sau la birou, cu un palmier la ghiveci!
Plante decorative prin frunze, originare din zonele tropicale, familia palmierilor contine peste 80 de genuri, fiecare cu specii numeroase. Tulpina lor este cilindrica, adesea neramificata, inalta, terminata cu un manunchi de frunze.
Pe langa aspectul lor exotic, palmierii sunt adevarati furnizori de oxigen si actioneaza ca un filtru, aceste plante absorbind substantele toxice emanate de catre detergenti si de catre obiectele de mobilier din casa si regland extraordinar umiditatea din spatiul interior.
Asadar, chiar merita sa ai un palmier la ghiveci in caminul tau, inspira-te din topul celor mai vandute astfel de plante decorative (multumim colegului nostru Carli Marian) si alege-ti favoritul in Florariile Trias sau AICI
Important! Daca vrei ca palmierii tai sa fie sanatosi si sa aiba o crestere spectaculoasa, iti recomandam sa folosesti un ingrasamant specific plantelor decorative prin frunze, cum este POKON PowerSpray pentru plante cu frunze verzi.
1. CHAMAEDOREA este unul dintre palmierii care se ingrijesc foarte usor.Chamaedorea sau palmierul pitic este ideal pentru interioarele usor umbrite. Important este să nu il uzi in exces si doar atunci când solul este uscat la suprafata. Poti uda in farfurie, dar intotdeauna trebuie să elimini apa ramasa, pentru a nu expune radacinile la putrezire.
2. CHRYSALIDOCARPUS este o specie de palmier cunoscuta pentru capacitatea de a absorbi substantele toxice din camera.Fiind o planta ce poate ajunge pana la aproximativ 1,8m, ea poate produce prin evapotranspiratie un litru de apa in numai 24 de ore, fiind astfel un umidificator natural al aerului. Fiind un palmier ce provine din zone cu umidititate ridicata a aerului, este musai ca in perioada rece a anului, atunci cand aerul din casa este uscat, sa-i pulverizezi frunzele cu apa. Sa stii ca si Chrisalidocarpusul, la fel ca si ceilalti palmieri, se uda doar atunci cand pamantul s-a uscat foarte bine in profunzime. Excesul de apa ii provoaca putrezirea radacinilor, ingalbenirea frunzelor si chiar moartea plantei. Pentru o dezvoltare armonioasa, te sfatuiesc să asezi palmierul intr-un loc bine luminat, dar fara soare direct.
3.CYCAS. Cuvantul <cycas> vine din grecescul <koikas>, care semnifica <un fel de palmier>, asta pentru ca aceasta planta nu este un palmier, ci de fapt este o feriga de pe vremea dinozaurilor. Cycasul este o planta cu o crestere foarte lenta, care poate forma, in functie de varsta, de la o singura frunza pana la 20 de frunze pe an. Ii place foarte mult lumina, chiar si cateva ore cu soare, dar, in acelaşi timp, tolereaza si putina umbra. Din aprilie pana in septembrie, pamantul se mentine reavan prin udari regulate. Iarna in schimb se lasa pamantul sa se usuce bine intre doua udari.
4. PHOENIX ROEBELENII este un palmier ce iubeste lumina, iar dupa o perioada de adaptare poate fi expus chiar si in soare direct.Un perimetru generos, orientat catre sud-est sau sud-vest, este cel mai bun loc pentru aceasta planta. Sa stii ca umiditatea atmosferica ridicata este obligatorie pentru o buna dezvoltare a palmierului si este musai sa fie amplasat intr-un spatiu bine aerisit. Atentie: lipsa aerului proaspat determina rapid aparitia bolilor si daunatorilor. In sezonul rece prefera un loc luminos, cu temperatura mai scazuta si udare rara.
5. LIVISTONA. Palmierul chinezesc formeaza o radacina destul de adanca, iar planta adulta poate supravietui lejer perioadelor lungi de seceta.Pentru palmierii tineri, te sfatuiesc să mentii pamantul reavan si sa imbunatatesti gradul de umiditate, daca vrei ca planta sa aiba un ritm de crestere rapid. Datorita frunzelor mari, Livistona este capabila sa produca prin evapotranspiratie cantitati mari de apa, astfel devenind un bun umidificator al camerelor. Desi la maturitate prefera amplasarile insorite, atunci cand este un exemplar tanar iti recomand s-o amplasezi intr-un loc usor umbrit.