Publicat pe Lasă un comentariu

CALATHEA, SPECTACOL DE CULOARE IN CASA TA SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

Calathea este o planta originara din America Centrala, cu aspect de arbust, ce poate ajunge si la 1 metru inaltime, iubita pentru aspectul sau atragator. Dintre cele 150 de specii de Calathea, una singura produce flori (Calathea Crocata), celelalte fiind apreciate pentru frunzele lor ovale, superb decorate pe partea superioara cu diverse modele.

Traian Saplacan de la Floraria Trias ne prezinta cateva sfaturi de ingrijire a Calatheelor:

Amplasare: pentru ca este la origine o planta tropicala, ce creste la umbra altor copaci, Calathea in ghiveci se amplaseaza intr-o camera  luminata, dar fara sa fie expusa direct la soare. Razele directe ale soarelui pot duce la arderea frunzelor. Pe langa lumina indirecta, trebuie sa nu schimbam pozitia plantei.

Intervalul optim de temperatura pentru crestere este de 18-25°C, cu mentiunea ca iarna nu trebuie sa scada sub 18-25°C.

calathea in ghiveci 1

Udare:  pentru ca provine dintr-un mediu cu umiditate ridicata, Calathea se uda vara o data la 2-3 zile, astfel incat pamantul sa fie imbibat cu apa, iar iarna o data la 5-7 zile, in functie de temperatura din incapere.  Pe timpul verii, in special, se pulverizeaza frunzele cu apa de ploaie sau apa necalcaroasa, pentru a-i asigura plantei un mediu propice.

Udarea se face obligatoriu cu apa decalcifiata. Apa calcaroasa se poate trata adaugandu-se cateva picaturi de otet sau de zeama de lamaie la o galeata de apa.  A se evita apa in farfurie, care poate duce la putrezirea radacinilor. Planta sufera mai mult de pe urma udarii excesive decat daca o udam mai rar.

calathea 2

Pamant si fertilizare: substratul preferat este amestecul de turba pentru plante de apartament, asa cum este Pamantul Universal de la Pokon, care asigura o dezvoltare optima a tuturor plantelor de apartament si terasa. Solul proaspat asigura plantei resurse necesare pentru primele 3 luni. Dupa aceasta perioada, se administreaza un ingrasamant de calitate potrivit, o data la doua saptamani, de primavara devreme pana toamna tarziu – poti alege intre:

calathea 3

Inmultire: se realizeaza prin despartirea tufei, in momentul in care se transplanteaza planta. Aceasta operatiune se desfasoara primavara (martie – aprilie). Mutarea intr-un ghiveci nou ar trebui sa se faca o data la unul sau doi ani, utilizandu-se un substrat nou si un ghiveci nu neaparat mai adanc, dar mai larg cam cu un sfert decat ghiveciul initial, pentru ca planta sa aiba loc sa se inmulteasca.

 

Vino in florariile Trias sau comanda pe florariatrias.ro superbe  Calathea sau alte Plante Decorative prin Frunze, care sa aduca frumusete si energie pozitiva in casa ta.

 

 

Lasă un răspuns