Publicat pe Lasă un comentariu

Sfaturi de la Floraria Trias: cum ingrijim Cyclamenul

Cyclamen in diverse culori, in ghivece

CICLAMA (Cyclamen sau Violeta de Alpi) este una dintre cele mai raspandite si iubite plante la ghiveci care infloresc iarna, iar farmecul ei este evident: ofera multe flori superbe, multicolore, care sunt rezistente la frig si infloresc abundent pe tot parcursul sezonului rece, precum si frunze decorative cu desene argintii si verzi. Daca iti doresti CICLAME frumoase si pline de flori, te asteptam in Florariile Trias, iar pentru a rezista in timp, este foarte important sa urmezi sfaturile de ingrijire a Cyclamenului.

Specii de Cyclamen

Acum este momentul să afli cum trebuie ingrijit Cyclamenul astfel incat sa nu il pierzi dupa doar cateva saptamani, sens in care am apelat la colegul nostru Carli Marian, inginer horticol si designer florist:

Sunt specii de Cyclamen care pot ierna afara in gradina si specii de Violete de Alpi care sunt strict pentru ingrijirea in camera. Foarte multi iubitori de flori considera Cyclamenul o planta greu de ingrijit si ca, de cele mai multe ori, planta piere foarte usor. Insa, daca iti doresti ciclame frumoase si bogate in flori, urmeaza regulile de ingrijire a acestora.

Printre speciile de Cyclamen cele mai populare se afla:

  • Cyclamen persicum (Violeta de Alpi sau Cyclamen mare) – se distinge prin florile sale generoase si spectaculoase, disponibile in nuante variate de alb, roz, rosu si violet, fiind frecvent cultivat in interior si apreciat pentru inflorirea de lunga durata;
  • Cyclamen purpurascens – atrage atentia prin florile parfumate si capacitatea sa de a prospera in locuri umbroase, fiind potrivit pentru gradinile situate in zone impadurite;
  • Cyclamen hederifolium (Cyclamen cu frunze de iedera) – impresioneaza prin frunzele marmotate si florile delicate de toamna, fiind o alegere excelenta pentru decorul gradinilor in perioadele mai reci;
  • Cyclamen coum, cu inflorirea sa in lunile de iarna, ofera un spectru de culori ce inveselesc gradinile in perioadele reci, avand o buna toleranta la temperaturi scazute.

Ingrijirea Cyclamenului

Cyclamen in ghiveci alb, pe masa de lemn in prim-plan

Pentru a mentine Cyclamenul sanatos, este important sa ii asiguri conditiile potrivite de crestere. Factori precum hidratarea, expunerea la lumina si temperatura influenteaza dezvoltarea plantei. O ingrijire corespunzatoare contribuie la o inflorire spectaculoasa pe termen lung.

Apa

Pentru floarea de Cyclamen, ingrijirea incepe cu alegerea unui ghiveci care sustine dezvoltarea radacinilor si permite o crestere echilibrata. Este indicat ca ghiveciul sa fie suficient de spatios pentru ca planta sa isi extinda radacinile fara restrictii. Un model prevazut cu orificii de scurgere ajuta la eliminarea excesului de umiditate, prevenind acumularea apei care poate afecta sanatatea radacinilor.

Pentru ca planta sa se dezvolte armonios, este important sa ii oferi o udare adaptata nevoilor sale, tinand cont de ciclul de crestere. In perioada activa, necesita un sol care sa mentina o umiditate constanta, fara exces de apa. In schimb, in faza de repaus, udarea trebuie redusa treptat pentru a permite tuberculului sa intre in stadiul de odihna fara riscul de deteriorare. Gestionarea corecta a frecventei de udare contribuie la sustinerea unei infloriri de lunga durata.

Problemele cele mai mari apar din cauza unui mod gresit de udare. In general, Cyclamenul trebuie să beneficieze de un sol usor acid si un drenaj foarte bun, pentru a evita orice stagnare a apei. Pentru a evita pe cat posibil putrezirea tuberculului, iti recomandam sa aplici o udare prin absorbtie, adica prin farfurioara, ori de cate ori pămantul se usucă la suprafata. De asemenea:

  • este indicat sa verifici periodic gradul de umiditate al solului. Un sol bine drenat ajuta la eliminarea surplusului de apa, protejand radacinile si tuberculul;
  • udarea moderata cu apa decalcifiata tinuta la temperatura camerei este indicata pentru mentinerea sanatatii plantei si prevenirea acumularii mineralelor care pot afecta radacinile.
  • Cyclamenul in floare reactioneaza pozitiv la utilizarea unei ape fara calcar, ceea ce sustine dezvoltarea armonioasa a florilor;
  • tratamentul apei cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie ajuta la reducerea concentratiei de calciu, facand-o mai potrivita pentru hidratarea plantei. Prin utilizarea corecta a apei,
  • poti evita impactul negativ asupra structurii radacinilor si poti sustine inflorirea pe termen lung;
  • pentru o inflorire abundenta trebuie sa aplici de doua ori de puna, in mod sistematic, un ingrasamant specific plantelor decorative prin flori cum este ingrasamantul lichid pentru plante cu flori de la POKON.

Lumina soarelui

Un alt aspect important pentru inflorire este lumina, Cyclamenul preferand o amplasare luminoasa, dar ferita de razele directe ale soarelui din timpul verii. Pentru ca inflorirea sa fie sustinuta, floarea de Cyclamen are nevoie de un mediu stabil care sa favorizeze formarea bobocilor.

O locatie fara fluctuatii mari ajuta planta sa isi dezvolte frunzele si sa produca flori sanatoase. Schimbarile frecvente ale conditiilor pot influenta procesul de crestere, motiv pentru care este bine sa mentii un spatiu constant.

Temperatura adecvata

Pentru a initia inflorirea, este important ca planta sa surprinda perioade cu temperaturi cuprinse intre 10-15° Celsius. In general, inflorirea debuteaza undeva la inceputul lunii noiembrie si dureaza pana in luna martie. Pe parcursul dezvoltarii, Cyclamenul se adapteaza bine la temperaturi moderate, variind intre 16-24°C in timpul zilei si 10-18°C pe timpul noptii.

Unele specii, precum Cyclamen coum si Cyclamen hederifolium, au o toleranta mai mare la temperaturi scazute si pot fi cultivate in aer liber chiar si in lunile reci. In schimb, varietatile crescute in interior au nevoie de un ambient stabil, ferit de fluctuatii mari. Monitorizarea temperaturii si alegerea unui spatiu potrivit in functie de sezon sunt aspecte importante pentru sustinerea unei dezvoltari armonioase si a unui ciclu de inflorire regulat.

Inmultirea Cyclamenului

Cyclamen la ghivece, in culori variate

Inmultirea Cyclamenului poate fi realizata prin seminte sau prin divizarea tuberculului, fiecare metoda avand particularitatile sale:

  • germinarea semintelor este un proces mai lent, necesitand rabdare si conditii bine controlate, cum ar fi umiditate constanta si o temperatura moderata. Substratul trebuie sa fie bine drenat, iar semintele de Cyclamen trebuie plasate la suprafata solului si mentinute umede pana la aparitia rasadurilor;
  • divizarea tuberculului permite obtinerea unor plante noi intr-un timp mai scurt, fiind recomandata in perioada de repaus vegetativ. Este important ca fiecare sectiune a tuberculului sa contina un punct de crestere pentru ca noua planta sa se dezvolte corespunzator. Iti recomandam sa folosesti un cutit bine sterilizat, astfel incat sa reduci riscul de infectii. Dupa plantare, noile diviziuni trebuie pastrate intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura, astfel incat sa se acomodeze treptat.

Indiferent de metoda aleasa, acordarea unei atentii sporite conditiilor de crestere asigura dezvoltarea sanatoasa a plantei.

Boli si daunatori ai Cyclamenului

Cyclamenul poate fi afectat de diverse boli si daunatori care influenteaza cresterea si sanatatea plantei. Printre problemele frecvent intalnite se numara afidele, acarienii si mucegaiul cenusiu, care pot deteriora frunzele si florile. Mucegaiul cenusiu apare in conditii de umiditate ridicata si poate duce la putrezirea partilor afectate ale plantei. Acarienii si afidele se hranesc cu seva frunzelor, provocand ingalbenirea si deformarea acestora, iar tratamentele adecvate pot ajuta la limitarea impactului acestora asupra plantei.

Udarea necorespunzatoare si drenajul insuficient favorizeaza aparitia putregaiului radacinilor si tuberculilor, ceea ce poate afecta dezvoltarea plantei. Pentru prevenirea acestor probleme, este important sa asiguri o buna circulatie a aerului si un sol care permite eliminarea excesului de umiditate.

Cel mai important aspect legat de faza infloririi si de starea de sanatate a plantei este modul in care sunt eliminate tijele florilor uscate, pentru a evita orice aparitie a putregaiului. Iti recomandam ca florile ofilite sa fie indepartate intotdeauna impreuna cu tija florala prin rasucire, astfel incat ruperea sa se produca de la nivelul tuberculului. Orice ramasita de tija florala va putrezi si, astfel, infectia va ajunge pană la nivelul tuberculului, punand în pericol starea de sanatate a intregii plante. In plus:

  • pentru ingrijirea Cyclamenului, foloseste o foarfeca de gradina bine ascutita pentru taierea precisa a tijelor uscate. Este important ca lama sa fie dezinfectata inainte de fiecare utilizare pentru a preveni raspandirea eventualelor afectiuni;
  • o alta varianta eficienta de curatare a acestei plante de apartament cu flori la ghiveci este utilizarea unui cutter mic, care permite o taiere controlata si evitarea deteriorarii zonei de crestere a plantei. Instrumentele trebuie pastrate intr-un loc uscat si protejat pentru a mentine eficienta lor in timp;
  • manevrarea delicata a acestora ajuta la prevenirea deteriorarii structurii plantei si sustine dezvoltarea continua. Este recomandat sa eviti smulgerea brusca si sa folosesti miscari controlate pentru eliminarea partilor nedorite. Prin gestionarea atenta a acestui proces, Cyclamenul isi poate pastra forma compacta si poate sustine formarea noilor frunze si boboci.

Replantarea sau transplantarea Cyclamenului

Replantarea Cyclamenului se face periodic, pe masura ce tuberculul se dezvolta si planta isi extinde radacinile. Mutarea plantei intr-un ghiveci nou presupune manipularea atenta a radacinilor si pozitionarea tuberculului aproape de suprafata solului, evitand ingroparea adanca.

Transplantarea se refera la mutarea Cyclamenului din ghiveci in solul gradinii sau invers, implicand o adaptare la un mediu diferit. Este important ca locul ales sa ofere conditii de lumina si umiditate corespunzatoare pentru dezvoltarea sanatoasa a plantei. Procesul trebuie realizat cu grija, astfel incat radacinile sa nu fie afectate, iar planta sa se acomodeze treptat. Dupa transplantare, este necesar sa monitorizezi evolutia sa si sa ajustezi ingrijirea pentru o adaptare cat mai usoara.

Perioada de repaus a Cyclamenului dupa inflorire

Foarte important pentru Cyclamen este sa-i oferi, imediat ce termina faza de înflorire, o bine meritata perioada de repaus, timp în care vei elimina complet udarea, fertilizarea si expunerea la lumină. Din toamna, vei putea readuce la viata planta prin reluarea programului obisnuit de udare, fertilizare, lumina etc.

La Cyclamen, perioada de repaus ajuta planta sa isi refaca energia pentru urmatorul sezon de inflorire. In acest interval, frunzele pot incepe sa se usuce, iar cresterea se reduce semnificativ. In acest interval de timp, iti recomandam sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • pastreaza ghiveciul intr-un loc ferit de caldura excesiva, fara schimbari bruste de umiditate. O gestionare corecta a acestei etape contribuie la regenerarea radacinilor si la sustinerea unui ciclu de inflorire stabil;
  • Cyclamenul ingrijit iarna are nevoie de un mediu stabil, fara variatii mari de temperatura, pentru a se mentine sanatos. Curentii de aer rece pot afecta planta, motiv pentru care trebuie protejata de expunerea directa la frig;
  • monitorizarea atenta pe parcursul lunilor reci ajuta la prevenirea deteriorarii frunzelor si la pastrarea echilibrului plantei.

Daca toate aceste aspecte sunt intelese si aplicate, suntem siguri ca, de azi inainte, Ciclamele nu vor mai fi considerate plante anuale si vor avea parte de grija noastra, in loc sa-si gaseasca sfarsitul la gunoi. Cu ingrijire adecvata, Cyclamenul va continua sa infloreasca si sa decoreze spatiul cu frumusetea sa unica. Speram sa-ti prinda bine sfaturile noastre!

Sursa foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns