Publicat pe Lasă un comentariu

ZAMIOCULCAS – ZZPLANT, PLANTA BANILOR . SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

ZAMIOCULCAS este o minunata planta tropicala decorativa, cu frunze mereu verzi, perena, originara din Africa de Est (in principal Kenya si Tanzania), cunoscuta sub mai multe nume:

 • ZZ Plant
 • Zamioculcas Zamiifolia – denumirea stiintifica
 • Planta Banilor
 • Planta Eterna
 • Zanzibar Gem
 • Palmierul de Smarald
 • Planta Banilor de Aur

Desi face flori, acestea nu sunt atractive (inflorescente galben-maronii, ce apar la baza tulpinilor), astfel incat planta este iubita datorita frunzelor sale deosebite, ovale, de un verde intens, lucioase, dispuse in perechi de cate 4-8-12 pe tulpini care pot atinge 70-80 cm inaltime.

Tocmai pentru frumusetea sa, prin faptul ca aduce relaxare si buna dispozitie, ZAMIOCULCAS este aleasa sa decoreze atat apartamente, cat si birouri, hoteluri, mall-uri, restaurante, mai ales ca este foarte usor de intretinut si nu necesita multa lumina.

zamioculcas zz plant 1

 

De ce este ZAMIOCULCAS – ZZ PLANT o planta ideala pentru case, birouri si alte spatii? Iata doar cateva dintre avantajele sale, asa cum ne arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

 • este una dintre cele mai frumoase plante decorative prin frunze, care impresioneaza prin eleganta si aduce un plus de stil oricarei incaperi. De aceea este atat de dorita in spatiile ce imbie la relaxare, precum hoteluri, spa, restaurante.
 • este o planta de interior benefica: este dovedit, acesti <colegi de camera> au grija de noi reducand stresul, creand o atmosfera relaxata si purificand aerul din incaperi.
 • este o planta ce se intretine usor, fiind rezistenta, cu crestere moderata, ce se uda rar. Trebuie respectate cateva conditii simple, enumerate mai jos.
 • este usor de inmultit – prin divizarea tufei.

zamioculcas zz plant 2

ZAMIOCULCAS ofera mult si cere putin, fiind usor de intretinut –  ca sa te bucure mereu, urmeaza cateva reguli de baza pentru ingrijirea sa, asa cum iti arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

AMPLASARE:

Lumina este foarte importanta pentru Planta Banilor. In mediul natural creste la umbra unor arbori mai inalti astfel, aceasta planta are nevoie de lumina (se va dezvolta armonios), dar indirecta (trebuie ferita de razele directe ale soarelui). ZZ Plant se adapteaza si in spatii cu mai putina lumina (mai ales in perioada de iarna), dar nu se va dezvolta la fel de frumos.

 

Temperatura ideala pentru ZZ PLANT este intre 20 – 26 grade Celsius. Deoarece provine din zone tropicale, planta nu suporta temperaturi sub 15 grade Celsius.


UDAREA

este cel mai important aspect de luat in considerare la ZAMIOCULCAS:

 • planta se uda rar, cu cantitati mici de apa la temperatura camerei, pentru a evita putrezirea radacinilor; de ce? pentru ca tuberculii (radacinile) pastreaza rezerve de apa, necesare, in mediul natural, in caz de seceta.
 • astfel, recomandam udarea ZZ PLANT cam la 2 saptamani, doar atunci cand simtim ca pamantul din ghiveci este uscat; dupa cateva minute, eliminam apa din farfurie.
 • in perioada rece rarim udarile, precum si cantitatea de apa cu care udam planta.

Umiditatea crescuta din aer si din sol poate afecta negativ ZZ PLANT, care este vulnerabila la putregaiuri.

zamioculcas zz plant 3

INMULTIREA:

Zamioculcas se inmulteste cel mai sigur prin divizarea tufei. Prelevarea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatii ce se pot face in orice perioada a anului. O alta metoda de inmultire este prin butasi de frunze, dar va dura mult si nu este la fel de sigura.

 

TRANSPLANTAREA

se recomanda a fi realizata in fiecare an, preferabil primavara, pentru ca ZZ PLANT se dezvolta repede si radacinile nu mai au loc in ghiveciul initial, deformandu-l. La schimbarea ghiveciului, recomandam:

 • pentru ca in mediul de origine aceste plante cresc intr-un pamant hranitor, trebuie sa folositi un substrat amestec pentru plante de apartament, fertil si cu o buna capacitate de drenare a apei, cum este cel de la Pokon;
 • se va folosi un ghiveci cam cu o treime mai mare in volum decat ghiveciului initial, preferabil din plastic – cele de ceramica risca sa se sparga sub presiunea tuberculilor;
 • pentru un bun drenaj al apei, pe fundul ghiveciului se dispun cioburi de lut sau hidrogranule de argila de la Pokon. Drenarea apei este foarte importanta. Radacinile ZZ Plant sunt foarte sensibile la umezeala si pot putrezi rapid, ceea ce duce la moartea plantei.

zamioculcas zz plant 4

 

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

 • ZAMIOCULCAS are nevoie de hrana suplimentara – se recomanda administrarea de ingrasamant lichid Pokon pentru plante decorative prin frunze o data la doua saptamani, incepand din primavara devreme pana toamna tarziu, sau, daca vrei sa te ocupi mai rar de fertilizare, poti folosi batoane de ingrasamant Pokon cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, care se infig in pamant si au o perioada de actionare de 3 luni, timp in care hranesc floarea la ghiveci, pastrand-o sanatoasa si frumoasa.
 • atentie la frunzele galbene – curata regulat planta de acestea, pot fi semnul unei supra-udari.
 • pastreaza curate frunzele ZZ Plant, pentru a putea asimila lumina si pentru a ramane stralucitoare si frumoase.
 • ZZ PLANT va fi si mai eleganta daca este plantata in ghivece inteligente, ce pun planta in valoare prin designul atractiv si o ajuta prin sistemul de autoudare, asa cum sunt GHIVECELE LAMELA.

 

Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi un ZAMIOCULCAS (ZZ Plant)sau alte plante decorative prin frunze, care iti vor infrumuseta casa si iti vor aduce buna dispozitie.

zamioculcas zz plant 5

 

 

Lasă un răspuns