Publicat pe Lasă un comentariu

TRADITII SI OBICEIURI IN LUNA MARTIE – FLORARIA TRIAS

Traditii si obiceiuri in luna martie

Luna martie, denumita si Martisor sau Germanar, este prima luna a primaverii; acest moment coincide cu aparitia tututor florilor de primavara. 1 Martie are o puternica semnificatie in traditia romaneasca: in aceasta zi, romanii celebreaza sarbatoarea Martisorului – obiectul cu snur alb si rosu fiind un simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii. Descopera in acest articol cateva traditii si obiceiuri in luna martie:

TRADITII SI OBICEIURI IN LUNA MARTIE – FLORARIA TRIAS

Exista un mit care spune ca Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata, dar un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci, toate pasarile au incetat sa cante, copiii au uitat de joaca si veselie, iar lumea intreaga a cazut in mahnire. Un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze preafrumoasa fata. Acesta a cautat palatul un an, iar cand l-a gasit, a chemat zmeul la lupta. Tanarul a invins creatura si a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe Cer si a luminat iar intregul pamant. Primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia, dar tanarul luptator zacea in palatul zmeului dupa luptele grele pe care le avuse. Se povesteste ca sangele cald i s-a scurs pe zapada, pana cand l-a lasat pe tanar fara suflare. In locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei (vestitori ai primaverii).

Traditii si obiceiuri in luna martie

Se spune ca, de atunci, lumea cinsteste memoria tanarului curajos, legand cu o ata două flori: una alba, alta rosie. Culoarea rosie simbolizeaza dragostea pentru frumos, iar cea alba simbolizează ghiocelul.

In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acest obicei va aduce belsug in casele oamenilor.

 

O alta sarbatoare importanta in luna martie este Ziua Internationala a Femeii. Aceasta sarbatoreste, pe 8 martie, realizarile sociale, politice dar si economice ale femeilor. In acesta zi, obiceiul este ca femeilor sa li se ofere flori sau superbe aranjamente florale.

 

Te asteptam in Florariile Trias pentru a alege cel mai frumos aranjament cu flori in ghiveci, care va bucura mult timp sufletul celei ce il primeste!

 

Lasă un răspuns