Publicat pe Lasă un comentariu

STII SA INGRIJESTI BROMELIA? SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

bromelie

Bromeliile sunt plante orignare din zona tropicala si subtropicala si uimesc prin frumusetea frunzelor sa a florilor, colorate in nuante vii precum rosu, violet, roz, albastru, galben, etc.  In mediul lor natural , bromeliile cresc de obicei agatate sau fixate pe alte plante, de aceea pot primi titlul de epifite.

STII SA INGRIJESTI BROMELIA? SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Sub denumirea de bromelii poti gasi mai multe plante precum: Vriesea, Guzmania, Ananas, Aechmea, Tillandsia.

 Sub denumirea de bromelii poti gasi mai multe plante precum: Vriesea, Guzmania, Ananas, Aechmea, Tillandsia.

Amplasare: plantele din familia Bromelia prefera semiumbra sau umbra, dar unele suporta bine si soarele direct (speciile cu frunze tepoase sau colorate in nuante de cenusiu, violet). Temperatura optima de dezvoltare este intre 20 si 28 grade Celsius, in functie de specie. Iarna, temperatura nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius.

Udare: se recomanda udarea la aproximativ 4-5 zile, direct in rozeta de frunze, folosindu-se o cantitate moderata de apa . Mentinerea umiditatii atmosferice ridicata ( 80-85%), este un lucru indispensabil pentru bromelii – de aceea, Floraria Trias recomanda pulverizarea plantei cu apa necalcaroasa.

STII SA INGRIJESTI BROMELIA? SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Fertilizare: in perioada sezonului cald (de primavara devreme pana toamna tarziu), trebuie sa le aplicati ingrasamant special, precum  ingrasamnatul lichid Pokon sau batoanele Pokon pentru plante cu flori.

Cum se inmultesc bromeliile?

  • Prin separarea puilor (drajonilor) de planta mama. De regula, aceasta operatiune se face dupa 7-8 luni de la inflorire, cand acestia s-au dezvoltat indeajuns si poseda radacini proprii. Dupa separare, se planteaza superficial in ghivece cu diametrul de 6-8 cm. Dupa 6 luni, plantele se transplanteaza intr-un ghiveci cu diametrul mai mare, urmand ca, dupa alte 5-6 luni, sa se faca o noua transplantare intr-un ghiveci cu diametrul de 12-14 cm. Plantele obtinute astfel sunt capabile sa infloreasca dupa doar 2 ani!
  • La ananas, inmultirea se face prin butasi. Rozeta se detaseaza de fruct si apoi se planteaza superficial intr-un nou ghiveci.

STII SA INGRIJESTI BROMELIA? SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Deoarece bromeliile au radacini fragile, acestea au nevoie de un pamant usor, poros, cu pH usor acid. Floraria Trias recomanda cu incredere folosirea pamantului pentru orhidee la de la Pokon . Pentru realizarea unei bune aerisiri a solului, Floraria Trias recomanda folosirea cosurilor din impletituri de rachita.

Atentie: dupa inflorire, planta mama moare; in locul ei apar drajoni (pui).

Recomandari Trias:

  • la transplantare folositi un ghiveci mai mult lat decat inalt
  • apa de udare ar trebui sa fie usor acida, cu temperatura de aproximativ 30 grade C

 

Te asteptam in Florariile Trias sau pe site pentru a-ti achizitiona si tu o bromelie!

 

 

Lasă un răspuns