Publicat pe Lasă un comentariu

SFATURI DE LA FLORARIA TRIA’S: TUNDEREA TRANDAFIRILOR

tunderea trandafirirlor

Sigur iti doresti o curte superba, plina de flori. Este vremea pentru gradinarit, asadar iti venim in ajutor cu cateva informatii legate de tunderea de primavara a TRANDAFIRILOR, date de catre colegul nostru Carli Marian:

Daca vrei sa imbunatatesti forma tufei, vigoarea și potentialul de inflorire, atunci este musai sa aplici aceasta taiere de primavara. Acum este momentul cel mai bun pentru a face aceasta lucrare, care se aplica la majoritatea soiurilor si speciilor de trandafiri, exceptie facand doar speciile urcatoare. La acestea din urma se aplică taieri doar de igienizare, cand se elimină lastarii uscati, afectati de boli sau frante de vant sau zapada.

tunderea trandafirirlor

Taierea trandafirilor trebuie facuta cu o foarfeca speciala de trandafiri, bine ascutita, astfel incat sa obtii o taietura curata fara strivirea ramurei, evitandu-se astfel riscul aparitiei bolilor. Este important ca la fiecare taietura să verifici ca maduva sa fie alb-galbuie și curata, fara infiltratii colorate. Aaadar, vei scurta lastarul pana cand vei obtine o taietura sanatoasa. Daca o tufa de trandafir este bolnava, imediat după taiere foarfeca trebuie sterilizata, pentru a evita raspandirea bolilor.

 

Iata 5 sfaturi importante pentru o tundere perfecta a trandafirilor:

1. Elimina prin taieri toate ramurile ce vor forma cresteri catre interiorul tufei, parti de lastari afectati, fie complet, fie partial si, evident, toate uscaciunile.

2. Obligatoriu: taietura sa o faci usor oblic si deasupra unui ochi orientat catre exteriorul tufei, pentru a permite scurgerea apei de pe taietura. In acest fel vei reduce riscul putrezirii lastarilor. Atentie, taietura oblica se face cu mugurele in partea superioara a taieturii, nu invers, astfel incat apa sa se scurga în mugure!

3. Aceste taieri vor asigura cresteri noi, viguroase si o inflorire abundenta si timpurie, incepand cu luna iunie.

4. Prin taieri trebuie sa urmăresti intotdeauna sa obtii o tufa bine centrata si libera in interior, asfel incat razele soarelui sa poata explora cu usurinta intreaga tufa. Doar asa vei avea un trandafir viguros si sanatos.

5. In functie de cat de inalta vrei să fie tufa, tu vei alege si cat de mult vrei sa tai din lungimea lastarilor. Inaltimea tufei iti recomand s-o alegi in functie de vigoarea soiului, rezistenta la ger, sensibilitate la boli și daunatori.

Sper ca informatiile noastre sa-ti fie de mare ajutor!

tunderea trandafirirlor

Sursa: adelaparvu.com

Te asteptam in Florariile Trias sa-ti alegi Trandafirii favoriti dar si Ingrasamantul organic pentru trandafiri de gradina de la Pokon!

Lasă un răspuns