Publicat pe Lasă un comentariu

MONSTERA DELICIOSA, PLANTA VIETII . SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

MONSTERA DELICIOSA este o superba planta decorativa prin frunze,  originara din America Centrala (Mexic, Columbia). In mediul sau natural, este o planta epifita, adica isi fixeaza radacinile de tulpina altor plante pentru a se sprijini, fara a fi parazit – incearca doar sa urce spre lumina, cu flori similare celor de Spahiphyllum. Fructele sale sunt comestibile, asemanatoare la gust cu ananasul, dar cu forma boabelor de porumb.

Cunoscuta mai ales datorita frunzelor sale deosebite, care in natura pot atinge 1 metru lungime, Monstera Deliciosa isi gaureste singura frunzele, pe masura ce acestea cresc. De ce? Pentru a facilita lumina si apa provenita de la ploi sa ajunga pana la radacini.

Ca si planta de apartament, MONSTERA DELICIOSA:

– decoreaza superb prin frunzele foarte mari, mereu verzi, decupate pe margini si cu perforatii in interior.

– infloreste / fructifica rar.

 

Aceasta planta luxurianta, ce aduce bucurie in casa si in suflet prin frunzele sale mari, de un verde intens, este cunoscuta sub mai multe nume:

 • Philodendron cu frunza rupta (Split Leaf Philodendron)
 • Planta svaiter
 • Planta Uragan
 • Ananasul saracului

monstera deliciosa

De ce este MONSTERA DELICIOSA o planta ideala pentru casa si birou?

Iata doar cateva dintre avantajele sale, asa cum ne arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

 • este una dintre cele mai frumoase plante decorative, dar este si o planta de interior benefica: este dovedit, acesti prieteni verzi au grija de noi, reducand stresul, creand o atmosfera relaxata si purificand aerul din incaperi.
 • este o planta rezistenta, cu crestere rapida, fara pretentii deosebite, fiind usor de intretinut chiar si de persoanele ocupate – trebuie respectate cateva conditii simple, enumerate mai jos.
 • conform feng shui, este considerata o planta benefica pentru casa.
 • este usor de inmultit – cel mai rapid prin butasi de tulpina.

monstera deliciosa 

MONSTERA DELICIOSA este usor de intretinut –  ca sa o ai mereu verde si sanatoasa, urmeaza cateva reguli de baza pentru ingrijirea sa, asa cum iti arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

AMPLASARE:

Lumina este foarte importanta pentru MONSTERA DELICIOSA. Aceasta planta prefera spatiile luminoase  – cateva ore de soare pe zi, preferabil dimineata sau seara, dar nu la orele amiezii (duce la arderea frunzelor). Cu toate acestea le tolereaza si pe cele semiumbrite (mai ales in perioada de iarna).

 

Temperatura ideala pentru MONSTERA DELICIOSA este intre 19 – 24 grade Celsius. Deoarece provine din zone tropicale, planta nu suporta temperaturi sub 13 grade Celsius.

 

UDAREA:

 • Monstera Deliciosa iubeste apa si are nevoie de udari abundente de primavara pana toamna, mai ales in sezonul cald – in functie de temperatura ambientala, bineinteles. Cand simtim suprafata pamantului uscata, udam bine planta si, dupa cateva minute, eliminam apa din farfurie.
 • in perioada rece rarim udarile, precum si cantitatea de apa cu care udam planta.

Umiditate: 

Desi nu este pretentioasa fata de umiditatea atmosferica, Monstera Deliciosa se va dezvolta si mai frumos daca ii pulverizam frunzele o data pe saptamana.

 

INMULTIREA:

Monstera Deliciosa se inmulteste cel mai rapid prin butasi din tulpina, care trebuie sa aiba radacini aeriene. Prelevarea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatii de se pot face in orice perioada a anului. O alta metoda de inmultire este prin marcotaj aerian.

 

TRANSPLANTAREA

Se recomanda a fi realizata in fiecare an, pentru ca Monstera Deliciosa creste foarte repede. La schimbarea ghiveciului, recomandam:

monstera deliciosa

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

 • Monstera Deliciosa are nevoie de hrana suplimentara – se recomanda administrarea deingrasamant lichid Pokon pentru plante decorative prin frunze o data la doua saptamani, incepand din primavara devreme pana toamna tarziu, sau se pot folosi batoane de ingrasamant Pokon cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, care se infig in pamant si au o perioada de actionare de 3 luni – astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.
 • se recomanda stergerea frunzelor de Monstera Deliciosa cu o carpa umeda, pentru a nu fi sufocate de praf .
 • planteaza Mostera Deliciosa in ghivece inteligente (cu autoudare) si frumoase (design atractiv, ce pune planta in valoare), asa cum sunt GHIVECELE LAMELA.

 

Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi MONSTERA DELICIOSA sau alte plante decorative prin frunze, care iti vor infrumuseta casa si iti vor aduce buna dispozitie.

monstera deliciosa

Lasă un răspuns