Publicat pe Lasă un comentariu

INMULTIREA LA BROMELII – SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Bromeliile precum: Ananasul, Aechemea, Vriesea, Tillandia sau Guzmania sunt plante de apartament care nu pot lipsi din decorul casei tale. Interesant este ca aceste plante spectaculoase ne bucura ochii si sufletul cu florile lor persistente timp de cateva luni. Ai o bromelie si vrei sa o inmultesti? In acest articol poti gasi o multime de informatii simple si utile despre inmultirea la bromelii.

Inmultirea la bromelii

Bromeliile infloresc o singura data, iar apoi mor. In locul lor apar drajoni.

Inmultirea la bromelii se poate realiza dupa caz prin: seminte (Aechemea si Vriesea), separarea drajonilor (Tillandsia, Aechemea, Guzmania, Vriesea ) sau prin butasi (Ananas). Desi poate parea dificil, inmultirea bromeliilor nu este un procedeu atat de complicat, daca urmezi pasii corecti.

In conditii de apartament, planta ta nu va produce seminte deoarece are nevoie de polenizare artificiala. Acest lucru nu este o problema deoarece bromeliile se inmultesc foarte usor prin separarea drajonilor de planta mama.

Drajonii sunt mici plante care, dupa aproximativ 7-8 luni de la inflorirea plantei mama, trebuie replantati. Atentie! Nu desprindeti drajonii daca ascestia nu sunt suficient de bine dezvoltati (trebuie sa posede radacini proprii)! Dupa separare, drajonii, se planteaza superficial in ghivece cu diametrul de 6-8 cm. Dupa 6 luni, plantele se transplanteaza intr-un ghiveci cu diametrul mai mare, urmand ca, dupa alte 5-6 luni, sa se faca o noua transplantare intr-un ghiveci cu diametrul de 12-14 cm. Plantele obtinute astfel sunt capabile sa infloreasca dupa doar 2 ani!

Inmultirea la bromelii

Pentru inmultirea bromeliilor ai nevoie de:

Pasul 1

Cu ajutorul unui cutter, scoate cu grija fiecare drajon, aflat pe planta mama. Acorda o mare atentie atunci cand scoti plantele pentru a le separa. Datorita radacinilor superficiale, subtiri si fragile, micile plante pot suferi atunci cand le transplantezi.

Inmultirea la bromelii

Pasul 2

Pune pe fundul ghiveciului un strat de apoximativ 3-4 cm de hidrogranule de argila Pokon (dreneaza apa) apoi adauga pamant de flori pana la jumatatea ghiveciului.

Pasul 3

Asaza superficial fiecare drajon in ghiveci apoi acopera cu pamant.

 

In articolul “Stii sa ingrijesti bromelia? Sfaturi de la Floraria Trias” poti gasi mai multe informatii despre ingrijirea tuturor bromeliilor.

 

Te asteptam in Florariile Trias sau online sa alegi bromelia favorita, precum si tot ce ai nevoie pentru ingrijirea acesteia!

Surse foto: bhg.com.au, efamilia.ro

Lasă un răspuns