Publicat pe Lasă un comentariu

INCEPE SIMFONIA LALELELOR 2018 – FESTIVALUL CARE A TRANSFORMAT PITESTIUL IN ‘ORASUL FLORILOR’

Floraria Trias va fi si anul acesta partener si expozant la Simfonia Lalelelor (2018), care se va desfasura in perioada 18-22 aprilie la Pitesti si va atrage zeci de mii de vizitatori. Va asteptam la standul nostru cu sute de flori, fertilizanti, ingrasaminte si accesorii.

INCEPE SIMFONIA LALELELOR 2018 – FESTIVALUL CARE A TRANSFORMAT PITESTIUL IN ‘ORASUL FLORILOR’

Simfonia Lalelelor este la cea de-a 41a editie, ocazie cu care i-am descoperit povestea si am aflat despre lupta pe care au dus-o cativa iubitori de flori ani de zile pentru a reusi sa materializeze visul de a transflorma Pitesti-ul intr-un oras al florilor:
27 noiembrie 1972: o zi mohorata de toamna in care la Pitesti s-au adus, spre a fi plantati in centrul orasului, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de zambile. Acestia proveneau de la un floricultor amator, Weill Alois, din Arad, si de la piata de flori din Oradea.
Nimeni nu s-a gandit atunci ca acea zi va însemna pentru Pitesti un destin, acela de a deveni in scurt timp un oras al florilor, caruia de nenumărate ori i s-a spus „Olanda Romaniei”.

In primavara anului 1973, acesti bulbi au inflorit, spre surprinderea şi bucuria locuitorilor orasului. Acesta a fost debutul floricultorilor şi peisagistilor pitesteni privind cultura florilor bulboase in zonele verzi. Achizitionarea de bulbi a continuat si in urmatorii ani, 1975-1976, ajungandu-se la un numar de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile. Furnizori au fost Laboratorul de Floricultura Eforie Nord, intreprinderea de Sere Codlea, Ferma Baneasa – Bucuresti si acelasi floricultor din Arad. S-a reusit plantarea unei colectii de lalele provenita de la Eforie Nord, cuprinzand 58 de soiuri din toate grupele floricole. Astfel incat inflorirea lor să inceapă la 20 martie si sa se termine in jurul datei de 20 mai. Ea a fost amplasata pe strada Victoriei si in partea de est a catedralei “Sf. Gheorghe”, langa Floraria “Fortuna”, fiind ulterior mutata langa Teatrul “Al. Davila”.

Colectia, alcatuita pe principiile arhitecturii peisagere, a fost o mare reusita prin armonia figurilor geometrice, cromatica, succesiunea perioadelor de inflorire si combinatia lalelelor cu elemente de fundal ca miozotis, pansele si banutei.

In primavara anului 1977 s-a realizat cea mai frumoasa cultura de lalele, narcise, zambile, crocus si muscari, ceea ce i-a determinat pe conducatorii Administratiei Publice Locale si pe specialistii peisagisti – floricultori să se preocupe in continuare de extinderea acestor flori in zonele verzi ale municipiului Pitesti.
Tot atunci a avut loc o consfatuire cu toţi oficialii judetului, la care au participat toti deputatii din judetul Arges si la care au fost invitati conducatorii intreprinderilor si institutiilor judetene, printre care si directorul Trustului Pomiculturii Maracineni – Pitesti, dr. ing. Ilarie Isac. Proaspat locuitor al Pitestiului, sosit in primavara aceluiasi an pentru a prelua functia amintita, domnul Ilarie Isac a fost profund impresionat de explozia florala de lumina şi culoare din centrul orasului, de ineditul ei si s-a gandit ca realizarea edililor de aici trebuie aflata de toată tara. Participand neimplicit la consfatuire, s-a gandit la o posibilă expozitie de flori, careia i-a dat un nume: “Simfonia lalelelor”.

Iata cum povestea dl Ilarie Isac experienta traita:

Proaspat venit din tumultul Bucurestiului, bulversat total după cutremurul din 4 martie 1977. Aerul Pitestiului a insemnat pentru mine o adevarata revelatie, cartiere cochete, in special zona centrala, curatenie, un comert destul de elevat pentru epoca respectiva si, ceea ce contrasta evident cu restul oraselor din toata tara, spatiile verzi. Realizate cu mult gust, fiecare după o anume conceptie, un element deosebit, pe care-l constituiau gardurile vii.
Dupa cateva saptamani de la venirea in Pitesti am fost fara exagerare uimit de explozia zecilor de mii de lalele. Soarta a făcut sa le vad si la ele acasa, in Olanda, apoi la o expozitie la Versailles. Dar aici pareau fără egal. Sistematizate pe culori, pe inaltime a tijei, dupa epoca de inflorire, totul in ordine, fara goluri, fara buruieni – o adevarata minunatie!

Pornind de aici, ideea a fost impartasita şi preluata cu entuziasm de grupul de tehnicieni şi ingineri ai spatiilor verzi din Pitesti. Care, ajutati si sprijiniti de catre organele administratiei primariei, au pus bazele manifestarii “Simfonia lalelelor”.
In toamna aceluiasi an, 1977, s-au mai cumparat 16.000 de bulbi de lalele şi 3.000 narcise de la Laboratorul de Floricultura Eforie Nord, punandu-se astfel bazele pentru organizarea primei editii a expozitiei.

La inceputul anului 1978, s-a hotarat de către factorii decizionali ai primariei ca prima editie a acestui eveniment să aiba loc in primavara. Si sa cuprinda o expozitie nationala de flori si un simpozion pe tema “Integrarea florilor in viata oamenilor”. Era o idee temerara data fiind politica vremii si faptul ca o asemenea expozitie de mare anvergura nu se mai organizase din 1967, la Timisoara.

A venit primavara anului 1978 si, in martie-aprilie, lalelele, brandusele, zambilele, narcisele si muscariile au inflorit, luminand prin cromatica şi gingasia lor centrul orasului, prefigurand o simfonie a culorii si a bunului gust – “Simfonia lalelelor”.
A fost pentru locuitorii Argesului, si nu numai, o revelatie sa poata admira in spatiul de la Casa Sindicatelor sute de specii şi varietati de flori şi arbusti ornamentali. Cu toate nuantele de culori si forme si, pe langa frumusetea data de la Dumnezeu, sa ia cunostinta cu arta creata de maini şi minti omenesti.
Aceasta a fost atmosfera primei editii a expoziţiei nationale de flori. Plante de apartament si aranjamente florale Simfonia Lalelelor, care avea să devina traditionala, intinzându-se pe parcursul a 41 de ani si ducand faima Pitestiului in toata tara si in afara ei.

Sursa: simfonialalelelor-pitesti.ro, articol Mircea Pungoci

Lasă un răspuns