Publicat pe Lasă un comentariu

Iasomia, frumusete si parfum natural pentru casa ta

Iasomia de Madagascar

Tuturor ne place sa miroasa frumos in interiorul casei sau al biroului, sens in care alegem adesea odorizante de camera, care, pe langa faptul ca sunt scumpe, contin substante nocive care iti vor afecta sanatatea. Mai bine alege o solutie naturala, care iti confera imediat o stare de bine, parfumand aerul din intreaga casa: o PLANTA CU FLORI AROMATE.

Iasomia, frumusete si parfum natural pentru casa ta

Colegul nostru Carli Marian, designer florist si inginer horticol, iti recomanda Iasomia de Madagascar (Stephanotis floribunda), o planta fascinanta! Este perfecta pentru casa datorita frunzisului lucios, verde inchis, dar mai ales florilor sale parfumate ce apar din mai si pana în octombrie – iti poti lua una chiar acum: https://www.florariatrias.ro/produs/stephanotis-floribunda/. Florile sale sunt adesea folosite in aranajamente florale spectaculoase sau buchete si aranjamente roamantice pentru nunta.

Stephanotisul are nevoie de multa lumina, dar nu suporta soarele direct, deoarece ii provoaca arsuri pe frunze. O temperatura optima de-a lungul sezonului cald se incadreaza undeva intre 17- 29 grade Celsius. Aceasta caldura trebuie combinata cu un aer cat mai umed. De aceea ideal ar fi sa plasezi ghiveciul pe o insula de pietris inconjurată de apa. In zilele caniculare de vara este foarte bine daca vei pulveriza si apa pe frunze in fiecare dimineata.

Udarea abundenta din mai si pana în octombrie este esentiala, insa apa nu trebuie sa stagneze in farfurioara. Intotdeauna excesul de apa trebuie eliminat. Daca ai posibilitatea de a o scoate afara in gradina sau pe balcon. Atunci nu mai este nevoie sa-i pui farfurioara. In sezonul rece, situatia se schimba radical, deoarece planta va trebui sa fie asezata intr-un loc luminos si racoros (minimum 7 grade Celsius). Iar udarile se vor reduce drastic, lasand pamantul sa se usuce bine intre 2 udari.

Pentru a desavarsi inflorirea, este obligatoriu sa-i administrezi un ingraşământ cu un continut mare de potasiu. Un produs eficient cu rezultate rapide este cel produs de Pokon pentru plante cu flori; acesta se absorbe usor datorita formulei chimice optime, ajungand rapid acolo unde este nevoie.

Fertilizantul, impreună cu un sol bogat , asigura o crestere armonioasa a iasomiei.

stephanotis - iasomie de madagascar

 Sfaturi Floraria Trias:

De-a lungul timpului, este posibil sa observi ca planta nu mai infloreste si nu stii ce s-a intamplat. O cauza ar putea fi faptul ca umiditatea aerului a fost prea scazuta sau temperatura din timpul iernii a fost prea ridicata. Daca se întampla sa cada bobocii, atunci este clar ca fie s-au produs schimbări majore de mediu, fie s-a intamplat s-o uzi excesiv, fie deloc sau aerul a fost mult prea uscat. Daca frunzele se ingalbenesc si cad, atunci este udata excesiv sau temperatura este prea scazuta. Iar atunci cand frunzele se ingalbenesc dar nu cad, se traduce printr-o lipsa acuta de nutrienti. Această situaţie se remediaza rapid daca se intervine printr-o fertilizare foliara. Apa de udare trebuie sa fie necalcaroasă si fara clor. Pentru acest lucru se lasă apa intr-un vas deschis minim 24 h si se adaugă câteva picături de oţet sau zeama de lămâie. Orientaţi ramurile pe un gardulet sau pe o scarita.

Sper să-ti fie de folos informatiile mele si diminetile tale sa fie mereu imbracate in parfum de iasomie!

 

Sursa: adelaparvu.com

Lasă un răspuns