Publicat pe Lasă un comentariu

FLOAREA DE COLT LEONTOPODIUM – SFATURI DE INGRIJIRE DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

Originară din stepele Asiei, unde creste la fel de deasa ca iarba, FLOAREA DE COLT este o planta perena, de o frumusete aparte si, totodata,  cea mai rara din intreaga flora montana. Este si motivul pentru care Floarea de Colt a fost declarata monument al naturii. Si este ocrotita prin lege, in mediul sau natural, inca din 1933. Floarea Reginei, asa cum i se spune in mod popular, creste in Romania in zone muntoase, cum sunt Muntii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Ceahlau, Bucegi si Retezat.

Din fericire, acum gasim soiuri de Floare de Colt in Florariile Trias si pe www.florariatrias.ro. Aceste soiuri sunt produse in sistem intensiv de cultura si sunt la fel de frumoase si spectaculoase ca si cele de pe culmile muntilor.

In Romania, aceasta planta faimoasa, cu denumirea latineasca Leontopodium alpinum.  Poate fi cultivata in gradina fara nicio grija, deoarece rezista foarte bine in sezonul rece. Hai sa vedem ce ne povesteste Traian Saplacan despre  aceasta planta, care merita toata atentia ta:

floarea de colt 1

Amplasare si udare:

Floarea de colt – Leontopodium prefera un loc luminos, chiar in bataia directa a soarelui, dar se simt bine si in zone semi-umbrite. Daca alegi sa cultivi Floarea de Colt la ghiveci, pe langa udarea regulata si accesul la razele soarelui, este bine sa eviti supraincalzirea ghiveciului. De exemplu, daca este dispus intr-un loc in care il bate puternic soarele la pranz.

Se uda minim o data pe saptamana. Pana la imbibarea pamantului cu apa, dar numai dupa ce s-a uscat usor suprafata solului. Atentie: se evita apa in farfurie, pentru ca planta sufera mai mult de pe urma udarii excesive decat in caz de seceta.De aceea, recomandam ca pe fundul ghiveciului sa asezi bucati de teracota pentru drenaj sau hidrogranule de argila Pokon.

Udarea se face obligatoriu cu apa decalcifiata. Apa calcaroasa se poate trata adăugându-se câteva picături de oţet sau de zeama de lămâie la o găleata de apa. Acest lucru vi-l recomandam la majoritatea plantelor de apartament ce vor fi udate cu apa de la retea.

Inmultire:

Se realizeaza prin butasi sau seminte, dar numai in conditii speciale de sera, de catre profesionisti.

Recomandari Floraria Trias: 

In perioada vegetativa, se recomanda administrarea de  ingrasamant universal pentru gradina de la POKON, incepand din primavara devreme pana in toamna tarziu. Este suficienta o fertilizare la 3 luni.

Iarna, Florile de Colt se pot lasa afara, suporta temperaturi de pana la minus 5 grade daca stau in ghiveci sau fara limitare daca sunt plantate in gradina. Ideal ar fi sa le acoperi cu niste resturi vegetale (frunze uscate, bucati de lemn maruntite, etc). Ele nu dispar, ci se inmultesc. Vei avea surpriza ca primavara urmatoare sa descoperi o tufa mai bogata decat ceea ce aveai in anul precedent.

La schimbarea ghiveciului, se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decat diametrul ghiveciului initial si un substrat amestec pentru plante de apartament.

Te asteptam in oricare dintre Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa alegi o superba Floare de Colt!

florarea de colt 2

 

Lasă un răspuns