Publicat pe Lasă un comentariu

FICUS LYRATA, PLANTA CU FRUNZE IN FORMA DE LIRA. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

FICUS LYRATA  este o superba planta decorativa prin frunze, originara din Africa de Vest, unde creste in padurea tropicala si poate atinge inaltimea de 12-15 metri. In apartament, planta la ghiveci poate atinge 2-3 metri inaltime, fiind foarte dorita datorita frumusetii sale deosebite

Aceasta minunata planta, ce decoreaza superb prin frunzele sale mari, de un verde intens, este cunoscuta sub mai multe nume:

 • Smochinul Lira
 • Ficus cu frunze in forma de lira
 • Falsul Smochin
 • Ficus cu frunze ca vioara

FICUS LYRATA, PLANTA CU FRUNZE IN FORMA DE LIRA

De ce este FICUS LYRATA o planta ideala pentru casa si birou? Iata doar cateva dintre avantajele sale, asa cum ne arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

 • Este una dintre cele mai frumoase plante decorative, prin frunzele superbe, mari, in forma de vioara, lucioase, de un verde intens, cu nervuri ce formeaza modelul de lira, de la care ii vine si numele. Toate emisiunile si revistele de decoratiuni interioare plaseaza Ficus Lyrata in camerele prezentate, pentru a le face mai frumoase, mai chic.
 • Este o planta de interior benefica – Ficus Lyrata are calitati dovedite de purificare a aerului din incaperi, frunzele sale mari absorbind vaporii toxici (din detergenti, lac de mobila, etc) si monoxidul de carbon si eliberand oxigen; acest aspect o recomanda si ca planta pentru dormitor.
 • Este o planta rezistenta, fara pretentii deosebite, fiind usor de intretinut chiar si de persoanele ocupate – trebuie respectate insa cateva conditii simple, enumerate mai jos.

FICUS LYRATA, PLANTA CU FRUNZE IN FORMA DE LIRA

FICUS LYRATA este un arbust robust, usor de ingrijit, dar, ca sa il ai mereu verde si sanatos, respecta cateva reguli de baza pentru ingrijirea sa, asa cum iti arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

AMPLASARE:

Lumina este foarte importanta pentru FICUS LYRATA: aceasta planta prefera spatiile luminoase  – cateva ore de soare pe zi, preferabil dimineata sau seara, dar nu la orele amiezii (duce la arderea frunzelor), dar le tolereaza si pe cele semiumbrite (mai ales in perioada de iarna).

Daca este dispusa intr-un loc cu multa lumina, atunci trebuie sa-i asiguram mai multa umiditate, prin stropiri regulate.

 

Temperatura ideala pentru FICUS LYRATA este intre 17 – 25 grade Celsius. Daca vara poate sta pe terasa sau balcon (fara lumina directa la orele pranzului), este bine ca toamna sa fie mutat in casa, deoarece este ficusul cel mai sensibil la frig – nu suporta temperaturi sub 14 grade Celsius.

FICUS LYRATA, PLANTA CU FRUNZE IN FORMA DE LIRA

UDAREA:

 • Smochinul Lira iubeste apa si are nevoie de udari abundente, mai ales in sezonul cald – in functie de temperatura ambientala, bineinteles. Cand simtim suprafata pamantului uscata, udam bine planta si, dupa cateva minute, eliminam apa din farfurie.
 • in context, recomandam ca udarea sa aiba loc cam la 5-7 zile de primavara pana toamna, iar in perioada rece putem rari la o data la 10 zile, astfel incat substratul sa nu se usuce complet.

Mare iubitor de umiditate (data fiind zona de origine), FICUSUL LYRATA se va dezvolta superb intr-un mediu cu umiditate si va suferi in aer uscat, pierzandu-si frunzele. Altfel, putem compensa umiditatea dorita cu stropiri repetate, cu apa decalcifiata (punem 2-3 picaturi de otet sau de zeama de lamaie in apa de udat), mai ales cand temperatura depaseste 24 grade Celsius..

INMULTIREA

la Ficusul Lira se face prin butasi de tulpina obtinuti din taierea varfurilor ramurilor (primavara – vara).

TRANSPLANTAREA

este bine a se realiza anual, primavara. La schimbarea ghiveciului, recomandam:

FICUS LYRATA, PLANTA CU FRUNZE IN FORMA DE LIRA

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

 • Ficus Lyrata are nevoie de hrana suplimentara – se recomanda administrarea deingrasamant lichid Pokon pentru plante decorative prin frunze o data la doua saptamani, incepand din primavara devreme pana toamna tarziu, sau se pot folosi batoane de ingrasamant Pokon cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, care se infig in pamant si au o perioada de actionare de 3 luni – astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.
 • se recomanda stergerea frunzelor de Ficus Lyrata cu o carpa umeda, pentru a nu fi sufocate de praf .
 • planteaza FICUS LYRATA in ghivece inteligente (cu autoudare) si frumoase (design atractiv, ce pune planta in valoare), asa cum sunt ghivecele Lechuza.

 

Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi FICUS LYRATA sau alte plante decorative prin frunze, care iti vor infrumuseta casa si viata.

 

 

Lasă un răspuns