Publicat pe Lasă un comentariu

EPIPREMNUM AUREUM, PLANTA TELEFON. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

EPIPREMNUM AUREUM – sau POTOS – este o superba planta decorativa prin frunze, originara din Polinezia, unde traieste la umbra copacilor mari si poate atinge lungimea de 11-12 metri.

In apartament, poate creste pana 2 metri si, fiind o planta taratoare la origine, poate fi dispusa atat ca planta atarnatoare – in ghivece suspendate (de aici si numele de <Planta Telefon>), cat si ca planta cataratoare, in ghivece cu mostoc.

De ce este EPIPREMNUM o planta ideala pentru casa si birou? Iata doar cateva dintre avantajele sale, asa cum ne arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

  • Este o planta decorativa prin frunzele superbe, in forma de inima, lucioase, de un verde intens cu insertii galbene; desenul frunzelor este influentat de lumina la care este expusa planta, fiecare dintre acestea fiind diferit colorata.
  • Este o planta de interior benefica – Epipremnum are calitati dovedite de purificare a aerului din incaperi, absorbind vaporii toxici (din detergenti, lac de mobila, etc) si monoxidul de carbon si eliberand oxigen; acest aspect o recomanda ca planta pentru dormitor.
  • Este o planta rezistenta, fara pretentii deosebite, fiind usor de intretinut chiar si de persoanele ocupate – trebuie respectate doar cateva conditii simple, enumerate mai jos.
  • Practicile Feng Shui recomanda prezenta Epipremnum in orice casa, pentru ca atrage energiile pozitive si bunastarea materiala

epipremnum aureum blog 1

EPIPREMNUM nu este deloc pretentios, fiind usor de intretinut chiar si de catre persoanele ocupate sau care nu se pricep la gradinarit – ca sa il ai mereu verde si sanatos, respecta doar cateva reguli de baza pentru ingrijirea sa, asa cum iti arata Traian Saplacan (Floraria Trias):

AMPLASARE:

Lumina este foarte importanta pentru EPIPREMNUM, influentand coloritul frumos al frunzelor acestuia. Aceasta planta prefera spatiile luminoase – dar fara soare direct (duce la arderea frunzelor), dar si semiumbrite, unde se dezvolta frumos.

Temperatura ideala pentru EPIPREMNUM este intre 15 – 23 grade Celsius. Daca vara poate sta pe terasa sau balcon, este bine ca iarna sa fie mutat in casa. Nu suporta temperaturi sub 10 grade Celsius.

epipremnum aureum 2


UDAREA:

  • aceasta planta iubeste apa, dar cu moderatie, de aceea se pastreaza mereu pamantul reavan – uscat; daca radacinile stau mereu in pamant ud, vor putrezi.
  • in context, recomandam ca udarea sa aiba loc cam o data pe saptamana de primavara pana toamna, iar in perioada rece putem rari la o data la 10 zile. Substratul nu trebuie sa se usuce complet.

Mare iubitoare de umiditate, Planta Telefon se va dezvolta superb intr-un mediu cu 60% umiditate. Va fi asadar fericita intr-o baie cu fereastra. Altfel, putem compensa umiditatea dorita cu stropiri repetate, cu apa decalcifiata (punem 2-3 picaturi de otet sau de zeama de lamaie in apa de udat).

INMULTIREA

Se face fie prin desprinderea unor lastari din planta mama si replantarea lor in alt ghiveci. O alta metoda este prin butasi ce se pun in apa pentru inradacinare. Recomandam plantarea de la inceput a mai multor plante in acelasi ghiveci, pentru un aspect bogat, atractiv.

TRANSPLANTAREA

Este bine a se realiza primavara, cand radacinile plantei au ocupat tot ghiveciul. La schimbarea ghiveciului, recomandam:

epipremnum aureum 3

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

  • in perioada vegetativa, se recomanda administrarea deingrasamant lichid Pokon pentru plante decorative prin frunze o data la doua saptamani, incepand din primavara devreme pana toamna tarziu, sau se pot folosi batoane de ingrasamant Pokon cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, care se infig in pamant si au o perioada de actionare de 3 luni – astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.
  • se recomanda 3-5 taieri pe an, preferabil in sezonul cald.
  • planteaza EPIPREMNUM in ghivece inteligente (cu autoudare) si frumoase (design atractiv, ce pune planta in valoare), asa cum sunt ghivecele Lechuza.

 

Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi EPIPREMNUM sau alte plante decorative prin frunze, care iti vor infrumuseta casa si viata.

epipremnum aureum 4

Lasă un răspuns