Publicat pe Lasă un comentariu

CUM INGRIJIM CALLUNA (IARBA NEAGRA)? – SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Featured Video Play Icon

Calluna atrage din ce in ce mai multi pasionati de gradinarit, datorita faptului ca decoreaza minunat cu florile sale intens colorate. De la alb imaculat, mov, galben, pana la roz intens, florile Callunei atrag orice privire. In acest fel, acesta planta a devenit foarte populara printre designerii de amenajari peisagistice, dar si printre oamenii obisnuiti. Afla de la Floraria Trias cateva informatii folositoare despre cum ingrijim calluna.

Calluna vulgaris-iarba neagra

Culoarea intensa a florilor atrage o multime de priviri

Florile acestei plante sunt mici si foarte divers colorate (de la alb imaculat, mov, galben, violet, pana la roz intens). Plantele cu flori roz sunt cele mai intalnite, deoarece creeaza un contast atragator cu frunzisul verde. Vara, Calluna infloreste abundent in partea superioara a tulpinilor. Florile rezista pana iarna tarziu!

Stiai ca?

  • Calluna este una dintre cele doua flori nationale ale Norvegiei.
  • Planta este considerata iconica in Scotia, deoarece creste spontan pe campuri.

Planteaza Calluna intr-o jardiniera si asaz-o la o fereastra care primeste soare din plin. In acest fel, planta ta va beneficia de cele mai bune conditii de trai. De asemenea, florile roz si frunzisul sau persistent te vor bucura pentru mult timp. Calluna este o planta de exterior ce iubeste soarele!

Calluna vulgaris-iarba neagra

Atunci cand achizitionezi Calluna, trebuie sa te gandesti daca ii poti satisface toate cerintele:

  1. Soare din plin (minim 6 ore). Florile isi intensifica culoarea atunci cand beneficiaza de cat mai mult soare!
  2. Solul trebuie sa fie acid, cu un pH cuprins intre 4,5-5,5. Daca solul nu este acid, este foarte posibil ca planta ta sa moara. Poti <repara> acest lucru printr-o metoda simpla, chiar la tine acasa. Adauga 3-4 picaturi de otet la 2 litri de apa de fiecare data cand uzi planta.
  3. 3. Protectie pe timpul iernii. In Romania, iernile vin cu temperaturi destul de scazute. In acest caz, iti recomandam sa nu plantezi Calluna direct in gradina, deoarece poate fi afectata de inghet. Cel mai usor, o poti proteja daca o plantezi intr-un ghiveci si o amplasezi la pervazul unui geam. Aici va fi ferita de vanturile reci si puternice ale iernii.

Calluna vulgaris-iarba

Tunderea plantei este obligatorie!

Calluna are nevoie de taieri pentru regenerare si o buna dezvoltare.  Tunde planta la sfarsitul toamnei sau primavara devreme, sub locul unde a avut flori. Daca nu tai planta anual, cresterea poate pune probleme.

cum ingrijim calluna

Sfaturi Floraria Trias:

  • Recomandam ca solul plantei sa fie mulcit. Asaza un strat subtire de Hidrogranule de argila de la Pokon direct pe pamantul din ghiveci. In acest fel va pastra permanent umezeala. De asemenea, hidrogranulele pot fi folosite si pe fundul ghiveciului, pentru un drenaj optim al apei.
  • Calluna ta are nevoie de transplanare? Atunci este bine sa folosesti un pamant de calitate, recomandarea noastra este Pamantul BIO Hortensia de la Pokon. Pamantul bio Hortensia de la Pokon are in compozitie cele mai bune materii si  cea mai buna de turba de gradina, coji de orez si pelete de lut. Habitatul natural al plantelor acidofile este imitat de boabele de lut din acest sol. Adaosul de coji de orez confera de asemenea accesul plantei la materialele de constructie care fac planta mai puternica. Rezultatul este uimitor, plantele obtin o rezistenta sporita impotriva bolilor si daunatorilor. Exista destula hrana pentru plante timp de aproximativ 100 de zile.

 

Te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa achizitionezi o superba Calluna!

 

Surse foto: florariatrias.ro, tomaszewski.pl, st.ln.evenvision.com

 

Lasă un răspuns