Publicat pe Lasă un comentariu

CUM FACI STEAUA CRACIUNULUI (EUPHORBIA) SA INFLOREASCA? – SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS

Euphorbia este cunoscuta si sub numele de Steaua Craciunului, Poinsettia sau Floarea de Craciun. Aceasta planta spectaculoasa aduce mai aproape magia sarbatorilor de iarna datorita frunzelor rosii asezate ca intr-o stea. Afla de la Floraria Trias ce trebuie sa faci pentru a avea o Poinsettia inflorita.

Poinsettia este o planta incarcata de simboluri

Se spune ca asocierea Euphorbiei cu Craciunul provine dintr-o legenda mexicana. Povestea spune ca un copil a adunat cateva buruieni de pe marginea drumului pentru a le aseza in altarul bisericii in ajunul Craciunului. In acest fel, comunitatea prezenta in biserica a fost martora unui miracol de Craciun: buruienile s-au transformat rapid in flori rosii stralucitoare. De atunci, aceste flori rosii poarta numele de “Flores de Noche Buena” (Florile din Ajunul Craciunului).

poinsettia

 

Aztecii foloseau latexul plantei la prepatarea unor medicamente pentru combaterea febrei si frunzele rosii la obtinerea unor tincturi colorate. Acestia considerau ca planta semnifica puritate, datorita soiului cu frunze albe.

In secolul 17, preotii franciscani utilizau florile in procesiunile si sarbatorile religioase.

In limbajul de astazi al florilor, frunzele colorate in roz, alb, galben sau rosu simbolizeaza: bucurie, succes si bunastare.

 

Ce face ca Poinsettia sa se inroseasca?

O multime de oameni ne-au intrebat ce trebuie sa faca pentru ca Steaua Craciunului sa-si inroseasca frunzele. De fapt, frunzele plantei isi schimba culoarea printru-un proces interesant numit fotoperiodism. Acest proces (lipsa luminii) transforma frunzele plantei de la verde in rosu, roz sau alb.

Stiai ca?

Florile la Poinsettia sunt mici si galbene, asezate in varful tulpinii.

Florile rosii in forma de stea sunt de fapt bractee.

Steaua Craciunului

Iata 4 secrete pentru a ajuta Poinsettia sa infloreasca de Craciun:

  1. Planta are nevoie de aproximativ 12-13 ore de intuneric pe zi. Inca din luna noiembrie, este bine sa amplasezi Euphorbia intr-un loc cu mai putina lumina. Sfat practic: acopera planta dupa pranz cu o cutie din carton, astfel incat sa fie intuneric, dar lasa-i loc sa respire.
  2. Temperatura optima este intre 15-17 grade C in aceasta perioada. Floraria Trias iti recomanda sa asezi planta intr-o camera mai rece, pentru a favoriza colorarea mai intensa a bracteelor.
  3. Uda planta atunci cand are nevoie. Steaua Craciunului este o mare consumatoare de apa, asa ca are nevoie de udari dese. Atentie: excesul de apa la radacina duce la caderea frunzelor. Pentru a evita stagnarea apei la nivelul radacinilor, uda planta direct pe pamant.
  4. Fertilizeaza planta pe parcursul cresterii si infloririi. Cu ajutorul Ingrasamantului lichid pentru plante cu flori sau a Betisoarelor cu eliberare lenta– ambele din gama POKON, vei avea plante sanatoase si frumoase, fara pete pe frunze.

Steaua Craciunului

Ziua nationala a Poinsettiei

Poinsettia este numita dupa Joel Roberts Poinsett, botanistul de origine americana care a introdus planta in SUA in 1825. In fiecare an, in ziua de 12 decembrie, oamenii din Statele Unite sarbatoresc Ziua Nationala a Poinsettiei. Aceasta a fost aleasa pentru a recunoaste meritele lui Poinsett.

 

Te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa achizitionezi simbolul Craciunului, Euphorbia!

 

Surse foto:florariatras.ro, gardenloversclub.com

Lasă un răspuns