Publicat pe Lasă un comentariu

CALATHEA, PLANTA CARE SE ROAGA – DECOR EXOTIC PENTRU CASA TA. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS – TRAIAN SAPLACAN

Featured Video Play Icon

CALATHEA este una dintre cele mai iubite plante decorative de interior, datorita multiplelor beneficii:

  • coloratura superba a frunzelor, motiv pentru care este numita si <planta paun>;
  • sunt plante elegante, care decoreaza superb orice interior si aduc o atmosfera de relaxare;
  • nu este pretentioasa, daca respectam cateva reguli simple de ingrijire – vezi mai jos;
  • este fericita in spatii cu umbra / semi-umbra, ceea ce o face perfecta pentru apartamentele din oras;
  • cunoscuta si ca <planta care se roaga>, datorita miscarilor zilnice ale frunzelor, care se strang si se desfac de-a lungul zilei;

Iubitorii de flori pot alege dintr-o varietate de soiuri ale CALATHEEI, in functie de modelul frunzelor, printre cele mai cunoscute fiind: Calathea Medallion (Calathea veitchiana ‘Medallion’), Calathea Rattlesnake (Calathea lancifolia), Calathea Pinstripe (Calathea ornata) și Calathea Dottie (Calathea roseopicta ‘Dottie’).

Datorita frumusetii lor, frunzele de CALATHEA sunt folosite in America de Sud (locul sau de origine) pentru confectionarea de obiecte de artizanat (cosuri impletite) și pentru impachetarea alimentelor (cele cu frunzele mai late).

Daca are parte de conditiile dorite, CALATHEA rezista ani buni si este o planta ideala, care decoreaza superb apartamentul, bucurandu-ne continuu cu frunzele sale <pictate> – de aceea, este una dintre cele mai iubite plante de apartament.

Hai sa descoperim cum sa o ingrijim, de la Traian Saplacan – Floraria Trias.

Amplasare CALATHEA:

CALATHEA prefera camerele luminate, dar NU va fi asezata in lumina directa a soarelui, care ii va arde frunzele. Asadar, locul in care va fi dispusa planta trebuie sa aiba lumina indirecta,  o atmosfera calda si, important, sa nu i se schimbe locul!

Intervalul optim de temperatura pentru crestere este de 18-25°C.

Udare, pamant si fertilizare:

Pe langa semi-umbra, CALATHEEI ii place apa, dar nu ii place excesul de apa. De aceea, udarea trebuie realizata cu regularitate, folosind o cantitate moderata de apa, iar intre doua udari solul trebuie lasat sa se usuce;  udarile se fac la aproximativ 2-3 zile in perioada de vara si la 5-7 zile iarna, in functie de temperatura din camera. Arunca neaparat apa din farfurie, excesul de apa la nivelul radacinilor duce la putrezirea lor si a plantei!

Legat de cele de mai sus, pamantul de flori trebuie sa fie un amestec de turba care sa retina apa si sa aiba un drenaj corespunzator, care sa permita scurgerea apei din zona radacinilor, pentru a preveni putrezirea acestora. Astfel recomandam Pamantul de flori Universal de la POKON, iar pe fundul ghiveciului un strat de Hidrogranule de argila POKON pentru drenajul apei.

Originara din zone tropicale, CALATHEA are nevoie de umiditate, sens in care recomandam:

  • pulverizarea cu apa decalcifiata a frunzelor, mai ales vara; apa calcaroasa de la chiuveta se poate trata adaugandu-se cateva picaturi de otet sau de zeama de lamaie la o galeata de apa.
  • asezarea impreuna cu alte plante, pentru un plus de umiditate.

Pentru ca traieste in ghiveci, intr-o cantitate limitata de pamant, CALATHEA are nevoie de fertilizant special pentru plantele decorative prin frunze – poti alege intre:

     calathea 2

Recomandari Floraria Trias:

Pentru CALATHEA, inmultirea se face primavara, cand transplantezi planta,  prin despartirea tufei.

La schimbarea ghiveciului se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decat ghiveciul initial, adaugandu-se stratul de drenaj necesar si un substrat amestec pentru plante de apartament.

Recomandam folosirea Ghivecelor cu auto-udare LAMELA , deoarece sunt atat frumoase, cat si <destepte>:

  • asigura cantitatea optima de apa. Prin faptul ca planta foloseste exact atata apa cat are nevoie, iar indicatorul ne arata cand este nevoie sa mai punem;
  • au un design atragator, facandu-ne (impreuna cu florile pe care le gazduiesc) casa mai frumoasa;
  • sunt usor de curatat si pot fi dispuse atat in interior, cat si pe terase, balcoane, etc.

Te asteptam in florariile Trias sa iti alegi CALATHEA preferata sau alte plante decorative prin frunze.

De asemenea, trimitem prin curier in toata tara, poti comanda pe florariatrias.ro

 

calathea 3

 

 

 

 

Lasă un răspuns