Publicat pe Lasă un comentariu

CAFEAUA POATE FI SI LA… GHIVECI

Ne bucuram cand vedem ca plantele de cafea din Florariile Trias sunt la mare cautare, asa ca ne-am gandit sa-l rugam pe colegul nostru Carli Marian sa ne spuna mai multe despre acestea. Daca si tu iti doresti o planta de cafea, alege-ti favorita aici: https://www.florariatrias.ro/?s=cafea&post_type=product sau in Florariile Trias.

Cafeaua de pe birou, de pe pervaz, de pe masa, poate fi şi sub forma unei plante cu frunzis verde lucios, cu un aspect extrem de atractiv. Da, este vorba despre Coffea arabica, exact arborele ce produce fructele din care se prepară savuroasa şi indispensabila cafea. Te-ai gandit pan acum ca arborelele de cafea poate fi o exceptionala planta pentru decorarea caselor? In faza de inceput, planta poate fi un excelent companion pe biroul de la serviciu, dupa care poate ocupa un loc de cinste acasa. Sau invers, cum preferi.

Pentru a te bucura mult timp de propriul arbore de cafea, trebuie să stii ca prefera amplasamentele luminoase, ferite de soare. In perioada de vara poate fi scos pe balcon, terasa sau in gradina. In sezonul de iarna, nu suporta temperaturile mai mici de 15 grade Celsius. O poti pastra mult timp ca planta la ghiveci, pana sa se dezvolte ca arbore.

In perioada de vegetatie, ai grija sa pastrezi solul usor umed în permanenta, dar fara sa musteasca de apa. Foarte important este ca ghiveciul sa fie inalt (planta de cafea are radacini pivotante) si sa prezinte un drenaj bun. Un alt aspect esential in buna dezvoltare a plantei este sa beneficieze de caldura si de umiditate atmosferica ridicate. Pentru acest lucru iti recomand sa plasezi ghiveciul pe o farfurie mai mare, cu un strat de pietris de tip insula, cu apa de jur-imprejur. Ca la majoritatea plantelor de interior, udarea trebuie sa fie mai redusa in perioada de iarna comparativ cu perioada de vara.

In programul obisnuit de ingrijire intră si fertilizarea. Pentru perioada de primavara – vara, iti recomand aplicarea unui fertilizant specific plantelor verzi cum este cel de la POKON.

O ingrijire corespunzatoare va permite obtinerea unui arbore de cafea dezvoltat armonios, care poate atinge o inaltime de pana la 2 m.  Nu trebuie sa-ti faci griji in ceea ce priveste dimensiunea plantei, deoarece suporta foarte bine tunderea si in acest fel ii poti limita cresterea atat cat vrei. Momentul optim pentru aplicarea tunderilor este intotdeauna primavara.

Probabil te intrebi daca exista vreo sansa sa faca si ceva fructe. – raspunsul este pozitiv doar daca respecti conditiile optime de crestere. Vei observa ca, odata ce planta ajunge sa fie matura, undeva după 4-5 ani, in perioada de vara va inflori, iar daca ai grija să-i polenizezi florile, vei putea obtine si mult asteptatele boabe de cafea. Fructele trebuie recoltate numai atunci când au culoarea rosie. Fiecare fruct de cafea contine cate 2 boabe.

Sa stii ca arborele de cafea poate avea pe ramuri, in acelasi timp, atat flori cat si fructe in diferite stadii de dezvoltare. In cele mai dese cazuri, nu vei putea obtine suficiente boabe incat sa poti prepara o ceasca intreaga cu cafea, dar le poti praji, macina si adauga peste cafeaua obisnuita. Poate fi si acesta un mod de a te mandri prietenilor cu recolta ta de cafea!

Consumul de Coffea arabica la ghiveci nu dauneaza in niciun fel sanatatii.

Sper sa-ti prinda bine informatiile acestea!


Sursa: adelaparvu.com

Lasă un răspuns