Publicat pe Lasă un comentariu

BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE – FRUMUSETE VIBRANTA PE TERASA SI IN GRADINA. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS.

Featured Video Play Icon

BOUGAINVILLEA – Floarea de Hartie este o planta care se evidentiaza prin frumusete si prin culorile vibrante ale inflorescentelor sale, aducand aerul relaxat al vacantei in orice spatiu exterior: balcon, terasa si gradina.

Cu florile sale spectaculoase, frunze lucioase si abilitatea de a creste atat ca arbust, cat si ca liana (agatatoare), BOUGAINVILLEA este o alegere perfecta pentru a construi o atmosfera exotica in spatiile exterioare ale casei tale, alaturi de alte plante de terasa si gradina.

In acest articol vom descoperi, impreuna cu Ciprian Saplacan (Floraria Trias), minunatul univers al Florii de Hartie: origini, caracteristici, sfaturi de cultivare si de ingrijire.

BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 01
BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 1

 

BOUGAINVILLEA isi trage numele de la exploratorul francez Louis Antoine de Bougainville, care a descoperit aceasta planta in timpul calatoriilor sale in zonele tropicale si sub-tropicale din America de Sud, in secolul al XVIII-lea. Floarea de Hartie a fost apoi adusa in Europa si a devenit rapid populara in gradini si parcuri, datorita frumusetii sale exceptionale si a faptului ca s-a adaptat rapid, mai ales in zona Marii Mediterane.

Stiai ca … ciorchinii de culoare (cyclam, violet, galben) care fac BOUGAINVILLEA sa fie deosebita sunt, de fapt, bractee colorate, asemenatoare cu petalele florilor? Florile reale sunt micute si de obicei de culoare alba sau galbena.

Indiferent daca esti un gradinar experimentat sau doar vrei sa decorezi spatiul exterior, alatura-te noua in aflarea conditiilor de amplasare si ingrijire ale FLORII DE HARTIE. Aceasta planta spectaculoasa pentru terasa si gradina, care a cucerit inimile oamenilor de pretutindeni, este destul de rezistenta si usor de ingrijit – trebuie doar respectate cateva sfaturi:

 

AMPLASARE:

Lumina este foarte importanta pentru BOUGAINVILLEA, care iubeste foarte mult soarele si caldura. Astfel, ea trebuie amplasata intr-un loc insorit, unde se va dezvolta frumos, aproape la fel cum o face in Grecia sau Italia (mai ales daca o ajuti cu fertilizant – vezi mai jos). Este esential sa-i oferim o expunere adecvata la soare (cateva ore pe zi) si un sol bine drenat,

Temperatura:

BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 1
BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 2

In timpul verii, FLOAREA DE HARTIE rezista foarte bine la temperaturi ridicate, chiar si pe timpul noptii (~ 20 grade Celsius). Iarna trebuie adapostita untr-un loc racoros, unde temperatura sa nu scada sub 10 grade Celsius; planta va intra intr-o perioada de repaus, deci sa nu va speriati daca isi pierde frunzele. Atentie, BOUGAINVILLEA nu agreeaza socurile termice!

UDAREA:

Se face diferit in functie de anotimp. Primavara si vara, udarea se face din plin, astfel incat substratul sa fie mereu hidratat (nu umed!) – in medie, cam de 2 ori pe saptamana. Toamna si iarna se reduce cantitatea apei de udare, astfel incat substratul sa fie aproape uscat.

Umiditatea nu este una dintre cerintele Florii de Hartie, insa, in conditii de caldura puternica si aer uscat, se pot pulveriza frunzele cu apa necalcaroasa.

 

SUBSTRAT.

 BOUGAINVILLEA prefera un substrat fertil, care sa permita drenarea usoara a apei. Astfel, recomandam folosirea Pamantului universal de la POKON, iar pe fundul ghiveciului de pun Hidrogranule de argila Pokon sau cioburi de lut, care sa ajute scurgerea apei in exces. Atentie, apa care stagneaza in farfurie poate duce la putrezirea radacinilor, si, implicit, la moartea plantei.

 

TRANSPLANTAREA:

  • in mod ideal, se face primavara, inainte de a intra planta in vegetatie (cand nu are flori).
  • daca doriti sa pastrati Floarea de Hartie intr-un ghiveci, alegeti unul voluminos, cu diametrul si adancimea proportionale cu sistemul radicular al plantei, cu gauri de drenare mari, care sa permita scurgerea usoara a apei.

 

INMULTIREA:

Se face primavara, prin butasi.

BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 2
BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 3

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

BOUGAINVILLEA are nevoie de fertilizare in perioada de crestere si inflorire. Pentru asigurarea hranei necesare, se recomanda administrarea de ingrasamant pentru plante de balcon si gradina o data la doua saptamani, incepand din primavara pana in toamna, sau se pot folosi conuri de ingrasamant Pokon cu eliberare lenta pentru plante de exterior care au o perioada de actionare de 6 luni si astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.

Taierile se vor face la finalul iernii (pentru a da forma dorita coroanei) si  toamna (se ajusteaza lastarii, pentru a stimula inflorirea de anul viitor).

– Pentru a creste ca planta urcatoare (de exemplu pe ziduri), Floarea de Hartie are nevoie de un suport.

Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi BOUGAINVILLEA sau alte plante pentru balcon, terasa si gradina, care iti vor infrumuseta casa si iti vor aduce buna dispozitie.

BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 3
BOUGAINVILLEA – FLOAREA DE HARTIE 4

 

 

Lasă un răspuns