Publicat pe Lasă un comentariu

SFATURI DE LA FLORARIA TRIA’S: FLOAREA DE COLT, LA TINE ACASA!

Featured Video Play Icon

Originară din stepele Asiei, unde creste la fel de deasa ca iarba, FLOAREA DE COLT este o planta perena, de o frumusete aparte si, totodata,  cea mai rara din intreaga flora montana. Este si motivul pentru care floarea de colt a fost declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege, in mediul sau natural, inca din 1933.


Din fericire, acum gasim soiuri de floare de colt in Florariile Trias si pe www.florariatrias.ro. Aceste soiuri sunt produse in sistem intensiv de cultura si sunt la fel de frumoase si spectaculoase ca si cele de pe culmile muntilor.

In Romania, aceasta planta faimoasa, cu denumirea latineasca Leontopodium alpinum, poate fi cultivata in gradina fara nicio grija, deoarece rezista foarte bine in sezonul rece. Dar hai să-l lasam pe colegul nostru, Carli Marian, sa iti povesteasca mai multe despre aceasta planta, care merita toata atentia ta:

Conditiile esentiale pentru o dezvoltare armonioasa in grădina sunt: solul si o amplasare insorita. Floarea de colt iubește solul calcaros si argilos-nisipos, care in mod ideal ar trebui sa aiba un pH de 6.5 – 7.5. Solul trebuie sa permita o buna scurgere a apei, asa ca un sol greu sau compactat nu este tocmai bun, de aceea iti recomand sa-l ameliorezi. Poti face acest lucru amestecand 2 parti nisip, 1 parte var si un amestec de gunoi de grajd bine fermentat (de vaca) si turba. O problema in cultivarea florii de colt tine de modul de administrare a apei, planta avand nevoie de apa cel mult o data pe saptamana sau ori de cate ori substratul se simte uscat pe o adancime de 2 cm. Iti recomand sa folosesti o stropitoare pentru a uda uniform solul si pentru a evita supraudarea. Vara, cand sunt ploi abundente de lunga durata, este esential s-o protejezi cumva de excesul de apa.

Inflorirea se desfasoara de-a lungul intregii veri. In perioada de iarna, in mod eideal floarea de colt are nevoie sa fie acoperita de un strat de zapada. In cazul in care neaua se lasa asteptata, dar totusi este ger, iti recomand s-o mulcesti cu chipsuri de lemn pentru a imita oarecum stratul de nea.

Daca vrei sa pastrezi floarea de colt la ghiveci, atunci ai grija să nu exagerezi cu udarea, s-o expui intr-un loc însorit si sa protejezi ghiveciul de supraincalzire. In perioada de iarna, ar trebui sa stea intr-un loc racoros (3-5°C) si sa fie udata rar.

Pentru cine are o rocarie in gradina si nu numai, superba floare de colt nu ar trebui sa lipseasca. Florile sale pot fi uscate prin presare, inrămate si oferite in dar prietenilor. Daca iti dorești si tu flori de colt, le poti gasi acum in Florăriile Tria’s – este bine sa intrebi de ele, pentru ca stocurile sunt mici si pentru ca aceste flori delicate nu-ti sar in ochi, in multimea de plante din florarii.

Surse: Floraria Tria’s, adelaparvu.com

Lasă un răspuns