Floarea de Colt (Leontopodium) este cea mai rara planta din flora montana, motiv pentru care, in mediul sau natural (unde se intalneste din ce in ce mai rar), a fost declarata monument al naturii si este ocrotita de lege inca din 1933.
Din fericire, acum poti avea aceasta floare delicata la tine acasa, multumita culturilor speciale care inmultesc soiuri de Floare de Colt. Trebuie doar sa vii sa-ti alegi favoritele in Florariile Trias sau sa comanzi online pe www.florariatrias.ro ca sa ai in gradina sau pe balcon Flori de Colt la fel de frumoase si spectaculoase ca si cele de pe culmile muntilor Carpati.
Floarea de Colt poate fi cultivata fara griji in Romania atat in jardiniere pe terasa, cat mai ales in gradina (atat la munte , cat si la campie), deoarece rezista foarte bine in sezonul rece; planta nu este deloc pretentioasa, trebuie doar un minimum de efort pentru ingrijirea sa, asa cum ne arata Traian Saplacan (Floraria Trias) in filmul de mai sus.
AMPLASARE SI SUBSTRAT:
Conditiile principale pentru dezvoltarea Florii de Colt sunt legate de pamantul de flori si de lumina pe care o primeste:
- Pentru ca in mediul natural creste printre pietre, are nevoie de plantarea intr-o zona de rocarie, cu un amestec de pamant calcaros, nisip si pamant universal de plante, care sa permita o buna scurgere a apei; daca o pastram pe balcon, respectam acelasi amestec, iar pe fundul ghiveciului se dispun hidrogranule de argila Pokon sau bucatele de teracota, pentru drenajul apei.
- Lumina este foarte importanta pentru Floarea de Colt, care prefera spatiile insorite in orice anotimp, dar atentie la supraincalzire in perioadele toride (mai ales daca este plantata in ghiveci).
Iarna, Florile de Colt se pot lasa afara, suporta temperaturi de pana la minus 5 grade daca stau in ghiveci, sau fara limitare daca sunt plantate in gradina. Ideal ar fi sa le acoperi cu niste resturi vegetale (frunze uscate, bucati de lemn maruntite, etc) ca sa le protejezi de ger. Ele nu dispar, ci se inmultesc: vei avea surpriza ca primavara urmatoare sa descoperi o tufa mai bogata decat ceea ce aveai in anul precedent.
UDARE SI FERTILIZARE:
Floarea de Colt iubeste apa, dar mare atentie sa evitam supraudarea! Este suficient sa udam plantele o data pe saptamana sau cand observam ca solul de la suprafata s-a uscat pe o adancime de 2cm. Atentie, planta nu suporta excesul de apa, dar nici uscaciunea prelungita!
Pentru a compensa partea calcaroasa si nisipoasa a solului, este bine sa primeasca, de primavara pana toamna, un fertilizant pentru plante cu flori – poti alege intre:
- Pokon ingrasamant lichid concentrat pentru plante cu flori – se pune putin in apa de udare o data pe luna;
- Pokon Batoane pentru plante cu flori – se infig in pamant si hranesc planta timp de 3 luni.
INMULTIREA Florilor de Colt se poate realiza in 2 variante:
- Daca au conditii propice, se inmultesc singure (in gradina sau in ghiveci), fie prin autoinsamantare (toamna, planta isi lasa singura semintele in sol), fie prin formarea de noi tulpini din radacinile tufei; daca avem grija sa acoperim iarna radacinile cu un strat protector, care sa tina locul zapezii ce le pazeste in mediul lor natural, primavara viitoare vom avea Flori de Colt si mai bogate.
- Prin despartirea manunchiului de radacini, care apoi se replanteaza separat.
SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:
- Recomandam udarea cu apa de ploaie sau apa de la robinet decalcifiata (se pun cateva picaturi de otet sau de zeama de lamaie la o galeata de apa);
- La transplantare, foloseste un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decat cel actual, cu multe orificii la baza, respectand amestecul de pamant mentionat mai sus si dispunerea de hidrogranule de argila pe fundul vasului.
Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi Flori de Colt sau alte flori pentru terasa si gradina, care iti vor infrumuseta casa si viata.