Crotonul (Codiaeum) este un arbust tropical decorativ prin frunze, acesta formand un adevarat spectacol de culoare in orice casa. Originar din Asia de Sud – Malaezia si Indonezia, Crotonul este cultivat in Europa ca planta de interior tocmai datorita unicitatii frunzelor sale carnoase. Cu modele care le fac sa para a fi pene colorate si cu o paleta larga de culori (violet, rosu, portocaliu, roz, verde deschis si galben). Ce se schimba in timp, aspect care face ca planta sa arate mereu altfel. Daca la inceput frunzele de Croton sunt verzi, pe masura ce trece timpul si in functie de expunerea la lumina, ele isi schimba culoarea in galben, portocaliu sau rosu, in functie de lumina.
Traian Saplacan de la Floraria Trias ne ofera cateva sfaturi de ingrijire a Crotonului :
AMPLASARE:
Crotonul iubeste lumina – factor important pentru dezvoltarea armonioasa a plantei si pentru culorile intense, dar se simte bine si la semi-umbra.
La umbra in schimb, isi va pierde din culorile aprinse ale frunzelor.Sfatul nostru este sa plasati Crotonul intr-un loc luminos, dar vara trebuie evitata lumina directa a soarelui, care poate provoca arsuri pe frunze. Vara, planta poate fi plasata in aer liber, intr-un loc ferit de razele solare directe.
TEMPERATURA:
Lumina din plin si temperaturile moderate sunt factorii care asigura culorile vii ale frunzelor si cresterea rapida a plantei. Temperatura ideala pentru Croton este intre 18 si 25°C, cu umiditate relativ ridicata. In zilele calde, atunci cand temperatura este prea ridicata , este recomandat sa pulverizați cu apa frunzele acestuia. Evitati sa il expuneti la schimbari bruste de temperatura si tineti ghivecele cu Croton departe de curentii de aer, pentru a evita caderea frunzelor. Iarna, temperatura nu trebuie sa scada sub 15°C – daca este prea frig, planta va pierde repede toate frunzele.
UDARE:
Crotonul are nevoie de nevoie de o udare regulata in perioada de primavara – vara, cu urmatoarele recomandari:
- Apa sa fie la temperatura camerei si decalcifiata. Putem pune cateva picaturi de otet sau de lamaie la o galeata de apa.
- Lasam sa se usuce pamantul la suprafata ghiveciului intre doua udari .
- Nu uitati sa goliti tavita ghiveciului de apa adunata, pentru a nu putrezi radacinile.
Iarna, in perioada de repaus, se va reduce cantitatea de apa si intervalul de udare, iar Crotonul va fi asezat in locuri luminoase, calde si fara curenti de aer.
PAMANT SI FERTILIZARE:
Crotonul prefera un substrat fertil, permeabil, cu PH usor acid, care sa duca la dezvoltarea plantei si la colorarea frumoasa a frunzelor. Cum este Pamantul Universal de la Pokon. Pentru imbunatatirea drenajului, se recomanda dispunerea unui strat de Hidrogranule Pokon pe fundul ghiveciului.
Acest arbust decorativ are nevoie de fertilizare constanta incepand din primavara si pana toamna tarziu, cu pauza iarna – puteti alege din gama de fertilizanti pentru plante verzi de la Pokon:
- Batoane de ingrasamant Pokon pentru plante verzi – se preteaza foarte bine pentru Croton datorita eliberarii lente, prelungite, ce asigura hranirea plantei pentru 3 luni.
- Ingrasamant lichid concentrat Pokon pentru plante verzi – se pun 10ml in apa de udat, o data la 2 saptamani.
INMULTIRE:
Se realizeaza prin butasi cu 4-5 frunze, lungi de 6-7 cm, desprinsi din varful plantelor adulte. Acesti butasi se planteaza direct in turba usor umeda, reducandu-se apoi umiditatea pe masura ce planta se prinde.
TRANSPLANTAREA:
Ar trebui facuta primavara, cam la 2-3 ani, cand ghiveciul actual devine neincapator pentru radacinile plantei. Crotonul trebuie mutat intr-un ghiveci cam cu un sfert mai mare decat ghiveciul anterior. Completati restul de pamant cu sol nou, special, precum pamantul de flori universal de la Pokon.
Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi un Croton sau alte plante decorative prin frunze, care iti vor infrumuseta casa si viata.